Jeszcze nikt mi nigdy nie powiedział, że nie lubi ciasta ze śliwkami!, kwaskowatość śliwek została przełamana lukrem i wyszło idealnie.
Składniki na dużą prostokątną blaszkę:
Ciasto:
- 38 dag maki
- 22 dag cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag roztopionej margaryny
- 1/2 kg śliwek
Kruszonka:
- 15 dag margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 4 łyżki cukru
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżeczki wrzątku
1. Margarynę roztapiamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do czasu uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopioną wystudzoną margarynę. Dokładnie miksujemy i przekładamy na przygotowaną formę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Śliwki umyć, osuszyć, wyciągnąć pestki, przekrawać na połówki i równo rozłożyć na ciasto.
3. Roztopić margarynę na kruszonkę, lekko przestudzić, dodać mąkę, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać i powstałymi grudkami posypać śliwki.
4. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ciasto przez ok. 50-60 minut.
5. Cukier puder przesiać do miski, dodać wrzątek, utrzeć łyżką i lekko płynnym lukrem polać wystudzone ciasto.
Mniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń