Ucierane ze śliwkami, kruszonką i lukrem


Jeszcze nikt mi nigdy nie powiedział, że nie lubi ciasta ze śliwkami!, kwaskowatość śliwek została przełamana lukrem i wyszło idealnie. 



Składniki na dużą prostokątną blaszkę:

Ciasto:
  • 38 dag maki
  • 22 dag cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag roztopionej margaryny
  • 1/2 kg śliwek 

Kruszonka:
  • 15 dag margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki cukru

Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki wrzątku



1. Margarynę roztapiamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do czasu uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopioną wystudzoną margarynę. Dokładnie miksujemy i przekładamy na przygotowaną formę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Śliwki umyć, osuszyć, wyciągnąć pestki, przekrawać na połówki i równo rozłożyć na ciasto.
3. Roztopić margarynę na kruszonkę, lekko przestudzić, dodać mąkę, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać i powstałymi grudkami posypać śliwki.
4. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ciasto przez ok. 50-60 minut.
5. Cukier puder przesiać do miski, dodać wrzątek, utrzeć łyżką i lekko płynnym lukrem polać wystudzone ciasto.




1 komentarz :