Przecier pomidorowy




Żeby pomidorówka była w wersji ,,de lux,, potrzeba wiejskich pysznych pomidorów, które co roku przerabiam na przecier pomidorowy. Przepis banalny, wystarczy tylko odrobina ziół, które znajdziecie u mojego sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl i oczywiście chęci do pracy w kuchni !.





Jeśli macie w okolicy targ, gdzie można kupić pomidory wyhodowane w przy domowym ogródku, bez chemii,  to tylko takie pomidory wybierajcie na domowe przetwory. Nie są może najpiękniejsze, ale fantastycznie pachną i smakują.

Moje wykonanie, składniki :
  • 2 kg pomidorów 
  • 1 łyżeczkę soli i 
  • 1 łyżkę cukru
Dodaję również : tymianek, bazylię oraz liść laurowy, ilość ziół zależy od indywidualnych preferencji.





1. Do dużego garnka nalewamy 1/4 wody, nastawiamy do gotowania i w miedzy czasie pomidory kroimy na ,,czwórki,, i wrzucamy do wody. Całość gotujemy ok. 40 minut do rozgotowania pomidorów. Czas trzeba oceniać samemu, bo różne mamy gatunki pomidorów. 
2. Następnie na czysty rondel nakładamy  drobne sito i łyżką lub pałką przecieramy pomidory wyciągnięte z garnka. Pomidory najlepiej wyciągać łyżką cedzakową i przekładać partiami na sito. Przecier, który uzyskamy doprawiamy solą, cukrem, tymiankiem, bazylią i liściem laurowym, ( jeśli oczywiście lubicie te przyprawy, bo można zrobić przecier z samym cukrem i solą, a zioła dodawać można dopiero po otwarciu).
3. Teraz przecier trzeba odparować, aby zgęstniał, gotujemy go przez ok. godzinę na wolnym ogniu. Na końcu przed włożeniem do słoików wyciągamy listki laurowe. Gorący przecier pomidorowy nakładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut.



Warzywa psiankowate 2014

1 komentarz :

  1. Muszę w tym roku zrobić też przecier pomidorowy. Mam nadzieję, że zdążę ;)

    OdpowiedzUsuń