Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami w oleju



Oryginalny i bardzo smaczny vege pasztet. Przy użyciu blendera robi się go w kilka minut, potem pozostaje pieczenie i to co najlepsze czyli degustacja.




Składniki na jedną podłużną foremkę:
  • 20 dag ciecierzycy (cieciorki), znajdziecie ją na stronie www.Skworcu.com.pl
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • świeżo starty pieprz 
  • 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki
  • ziarna słonecznika do posypania



1. Cieciorkę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia obgotować ją ok 30-40 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Odstawiamy i studzimy.
3. Pomidory wyciągamy z oleju, odmierzamy 1/2 szklanki.
4. Do miski dajemy wszystkie składniki, nie używamy soli, bo pomidory z zalewy są wystarczająco słone. Za pomocą blendera, wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wierzch posypujemy ziarnami słonecznika. Zapiekamy w tem. 175 C, przez ok. 50 minut.




3 komentarze :