Zostałam obdarowana fasolką szparagową, więc postanowiłam zrobić kilka słoików, bo zapasy z zeszłego roku już dawno się skończyły.
Składniki:
- 2 kg fasolki szparagowej
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 3-4 liście laurowe
Zalewa:
- 1 litr wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- 1 łyżeczka soli
Jeśli chcecie podarować komuś bliskiemu słoiczek z przetworami, to zapraszam na stronę Pani Karoliny po pięknie wykonane nakładki na słoiki.
1. Fasolkę pozbawić końcówek. Obgotować w osolonej wodzie przez ok 3-4 minuty od momentu zagotowania. Odcedzić.
2. Do słoików dodać przyprawy, pionowo ułożyć fasolę i zalać gorącą zalewą.
3. Pasteryzować w pierwszym dniu przez 30 minut, w drugim i trzecim dniu po 15 minut.
Świetne zapasy na zimę :) Moje też już poczynione ... jednakże Twoje słoiczki wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziękuję :), ale te urocze nakładki na słoiki to już zasługa zdolnych rąk Karoliny https://www.facebook.com/arboreakarolinakowalczyk, ja tu jestem tylko od kuchni :), pozdrawiam serdecznie !
Usuń