Składniki:
- 50 dag mąki razowej
- 20 dag masła
- 20 dag cukru trzcinowego
- 15 dag mielonych orzechów brazylijskich, można je zastąpić orzechem włoskim
- 3 jaja
- 10 dag błonnika jabłkowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- szczypta soli
1. Orzechy zmielić. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść zwarte ciasto.
2. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto. Wycinać ciasteczka lub pasy ciasta. Układać na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C i pieczemy ok 20-25 minut. Po ostudzeniu przełożyć po pudełka na ciasteczka lub do słoja. Mogą być przechowywane przez tydzień lub dwa i są równie smaczne co na początku.
Nigdy nie słyszałam o błonniku jabłkowym... Niemniej ciasteczka wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBŁONNIK JABŁKOWY ma charakterystyczny dla owocu, z którego pochodzi, smak i aromat. Pod wpływem wody zamkniętej w żołądku BŁONNIK JABŁKOWY pęcznieje, zwiększając uczucie pełności i eliminując napady głodu i zapobiega przybieraniu na wadze. Dodatkową zaletą przyjmowania błonnika jabłkowego jest jego wpływ na pracę jelit. Przyspiesza on bowiem ruchy perystaltyczne jelit, dzięki czemu wspomaga oczyszczanie organizmu i zmniejsza ilość wchłanianych kalorii.
UsuńBŁONNIK JABŁKOWY może być stosowany jako dodatek do musli, mleka, jogurtów, soków i innych napojów, zarówno gorących jak i na zimno. Można go dodać do ciasta, sałatki owocowej i warzywnej.
Ja go kupuję w sklepie internetowym www.Skworcu.com.pl
Pozdrawiam, Aga
Stresu lepiej nie zagryzać tylko sobie z nim radzić, polecam ten podcast sposoby radzenia sobie ze stresem
OdpowiedzUsuń