Szybkie ciasto ze śliwkami


Ciasto ze śliwkami mojej Mamy. Jest expresowe, polecam wszystkim zabieganym, którzy nie lubią za długo przebywać w kuchni :). Było pieczone w prodiżu, ja niestety nie posiadam takiego sprzętu. Jest bajecznie proste do wykonania!

Przepis podaje z pamięci:
 

  • 4 jajka
  • 4 szk mąki
  • 2 szk cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3/4 szk mleka
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kg śliwek lub innych owoców sezonowych


1.Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Całe jaja miksujemy z cukrem, potem kolejno dodajemy mąkę, mleko, wystudzoną margarynę, proszek do pieczenia.

2.Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej formy,  na wierzchu układamy połówki śliwek, można je posypać łyżką cukru. Czas pieczenia 50-60 minut w tem 180 stopni.







2 komentarze :

  1. Przepis fajny, ale co do składników; margaryna - jedna z największych trucizn spożywanych na co dzień, 2x szklanka cukru - kolejna droga na skróty do śmierci.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mzna dodac mniej cukru...zamiast margaryny -maslo.

    OdpowiedzUsuń