Ciasto ze śliwkami mojej Mamy. Jest expresowe, polecam wszystkim zabieganym, którzy nie lubią za długo przebywać w kuchni :). Było pieczone w prodiżu, ja niestety nie posiadam takiego sprzętu. Jest bajecznie proste do wykonania!
Przepis podaje z pamięci:
- 4 jajka
- 4 szk mąki
- 2 szk cukru
- 3/4 kostki margaryny
- 3/4 szk mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kg śliwek lub innych owoców sezonowych
1.Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Całe jaja miksujemy z cukrem, potem kolejno dodajemy mąkę, mleko, wystudzoną margarynę, proszek do pieczenia.
2.Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej formy, na wierzchu układamy połówki śliwek, można je posypać łyżką cukru. Czas pieczenia 50-60 minut w tem 180 stopni.
Przepis fajny, ale co do składników; margaryna - jedna z największych trucizn spożywanych na co dzień, 2x szklanka cukru - kolejna droga na skróty do śmierci.
OdpowiedzUsuńMzna dodac mniej cukru...zamiast margaryny -maslo.
OdpowiedzUsuń