Lepszego czasu na pieczenie chleba z cukinią nie będzie, więc warto korzystać z sezonu, póki trwa!. Smak sklepowego chleba jest w moim domu bardzo rzadkim gościem, bo jest tyle fantastycznych smaków do wypróbowania, że czasem rozdaje to co upiekę, żebym mogła zrobić nowe pieczywo :). Dzisiaj proponuje aromatyczne bochenki z cukinią i miodem.
Składniki:
- 1 kg pokrojonego w kostkę miąższu cukinii
- 2 łyżki wody
- 1 kg mąki pełnoziarnistej pszennej
- 10 dag świeżych drożdży
- Łyżka soli
- 10 dag płynnego miodu
- 15 dag masła
1.Cukinię podlej 2 łyżkami wody i duś do miękkości 10-15 minut.Uduszoną cukinię zmiksuj i ostudź.
2. Do miski wsyp mąkę pszenną. Drożdże rozkrusz, rozpuść w zmiksowanej cukinii i razem z solą, miodem oraz masłem dodaj do miski.Całość wygniataj tak długo, aż powstanie gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrób. Włóż wyrośnięte ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki. Całość odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia. Chleb kroić dopiero po 4 godzinach.
źródło ,,upiecz swój chleb ,,
Piekłam raz, i się zakochałam. Z pewnością jeszcze pokombinuję, bo chleb z cukinią to fantastyczny wynalazek :)
OdpowiedzUsuńmasło rozpuścić?
OdpowiedzUsuńTak, tak masło rozpuścić i lekko przestudzić przed dodaniem. Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka
Usuń