Chleb z cukinią



Lepszego czasu na pieczenie chleba z cukinią nie będzie, więc warto korzystać z sezonu, póki trwa!. Smak sklepowego chleba jest w moim domu bardzo rzadkim gościem, bo jest tyle fantastycznych smaków do wypróbowania, że czasem rozdaje to co upiekę, żebym mogła zrobić nowe pieczywo :). Dzisiaj proponuje aromatyczne bochenki z cukinią i miodem.





Składniki:
  • 1 kg pokrojonego w kostkę miąższu cukinii
  • 2 łyżki wody
  • 1 kg mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 10 dag świeżych drożdży
  • Łyżka soli
  • 10 dag płynnego miodu
  • 15 dag masła

1.Cukinię podlej 2 łyżkami wody i duś do miękkości 10-15 minut.Uduszoną cukinię zmiksuj i ostudź. 

2. Do miski wsyp mąkę pszenną. Drożdże rozkrusz, rozpuść w zmiksowanej cukinii i razem z solą, miodem oraz masłem dodaj do miski.Całość wygniataj  tak długo, aż powstanie gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. 
3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrób. Włóż wyrośnięte ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki. Całość odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia. Chleb kroić dopiero po 4 godzinach.

źródło ,,upiecz swój chleb ,,



3 komentarze :

  1. Piekłam raz, i się zakochałam. Z pewnością jeszcze pokombinuję, bo chleb z cukinią to fantastyczny wynalazek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak, tak masło rozpuścić i lekko przestudzić przed dodaniem. Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka

      Usuń