Ogórki w zalewie curry z liściem selera


Lubię przyprawę curry za jej piękny kolor i oczywiście smak. Pikle ogórkowe są pyszne i odmienne od popularnych ogórków konserwowych. Warto zrobić kilka słoików i wypróbować nowe smaki. Curry zawsze od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.

Składniki:
  • 1,5 do 2 kg małych ogórków gruntowych
  • liście selera
  • 2-3 cebule

Zalewa:
  • 3 łyżki curry
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 1 i 1/2 szklanki cukru 


1. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki.
2. Do przygotowanych, wyparzonych słoików wkładamy kolejno: liść selera - krążki cebuli - ogórki układamy pionowo, a na górze ponownie cebula i liść selera.
3. Gotujemy zalewę, curry dodajemy po zagotowaniu, mieszamy i gorącą zalewą zalewamy ogórki. Pasteryzujemy 10 minut. 



Po ręcznie wykonane nakładki na słoje zapraszam na stronę Pani Karoliny.

5 komentarzy :

  1. Nakładki przepiękne:)Ogóry też pewnie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są przepyszne i na kanapki i do obiadu. Mnie najbardziej smakują z kotletami mielonymi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam w zeszłym sezonie kilka słoików na próbę. W tym roku dzieci nie chcą innych. Są przepyszne, możemy jeść je bez końca. Przepis: strzał w 10.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast liści można użyć selera np w plasterkach?

    OdpowiedzUsuń