Lubię przyprawę curry za jej piękny kolor i oczywiście smak. Pikle ogórkowe są pyszne i odmienne od popularnych ogórków konserwowych. Warto zrobić kilka słoików i wypróbować nowe smaki. Curry zawsze od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.
Składniki:
- 1,5 do 2 kg małych ogórków gruntowych
- liście selera
- 2-3 cebule
Zalewa:
- 3 łyżki curry
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 1 i 1/2 szklanki cukru
1. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki.
2. Do przygotowanych, wyparzonych słoików wkładamy kolejno: liść selera - krążki cebuli - ogórki układamy pionowo, a na górze ponownie cebula i liść selera.
3. Gotujemy zalewę, curry dodajemy po zagotowaniu, mieszamy i gorącą zalewą zalewamy ogórki. Pasteryzujemy 10 minut.
Po ręcznie wykonane nakładki na słoje zapraszam na stronę Pani Karoliny.
Nakładki przepiękne:)Ogóry też pewnie pyszne:)
OdpowiedzUsuńSą przepyszne i na kanapki i do obiadu. Mnie najbardziej smakują z kotletami mielonymi.
OdpowiedzUsuńZrobiłam w zeszłym sezonie kilka słoików na próbę. W tym roku dzieci nie chcą innych. Są przepyszne, możemy jeść je bez końca. Przepis: strzał w 10.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast liści można użyć selera np w plasterkach?
OdpowiedzUsuńNie można
Usuń