Aromatyczne i pyszne drożdżowe zawijańce powstały wczorajszego popołudnia, bo miałam ochotę na słoną przekąskę. Zrobiło się trochę po hiszpańsku, bo oliwki i oliwa, smakowite pomidory i świeża bazylia....mniamm...., produkty prosto z Hiszpańskich delikatesów.
Składniki na 24 ślimaki:
- 60 dag mąki pszennej
- 5 dag świeżych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
- 10-12 zielonych oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie cebula
- 2 łyżeczki oregano
- świeża bazylia
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 duże pomidory
- 20 dag boczku (opcjonalnie)
1. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki wody z cukrem i łyżką mąki. Odstawić aby zaczyn wyrósł. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i wyrośnięte drożdże, oraz resztę wody i oliwę. Zagnieść ciasto i od razu je rozwałkować na duży prostokąt, pozostawić na stolnicy do wyrośnięcia.
2. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i blanszować drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory i razem smażyć, można podlać wodą, przyprawić solą, pieprzem i ziołami, dusić razem do miękkości.
3. Gotowy sos wykładamy na rosnące ciasto, na to pokrojone oliwki i boczek. Ciasto zwijamy w długi rulon jak na roladę. Kroimy na paski ok. 1 cm i układamy na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ślimaczki pozostawiamy na 40-50 minut na blaszkach do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C i pieczemy przez ok. 25 minut. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe.
Musiały być wspaniałe. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńdla mnie rewelacja!
OdpowiedzUsuń