Ślimaczki z pomidorami, oliwkami i bazylią




Aromatyczne i pyszne drożdżowe zawijańce powstały wczorajszego popołudnia, bo miałam ochotę na słoną przekąskę. Zrobiło się trochę po hiszpańsku, bo oliwki i oliwa, smakowite pomidory i świeża bazylia....mniamm...., produkty prosto z Hiszpańskich delikatesów




Składniki na 24 ślimaki:
  • 60 dag mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży 
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:
  • 10-12 zielonych oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebula
  • 2 łyżeczki oregano
  • świeża bazylia
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 duże pomidory
  • 20 dag boczku (opcjonalnie)






1. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki wody z cukrem i łyżką mąki. Odstawić aby zaczyn wyrósł. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i wyrośnięte drożdże, oraz resztę wody i oliwę. Zagnieść ciasto i od razu je rozwałkować na duży prostokąt, pozostawić na stolnicy do wyrośnięcia.
2. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i blanszować drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory i razem smażyć,  można podlać wodą, przyprawić solą, pieprzem i ziołami, dusić razem do miękkości.
3. Gotowy sos wykładamy na rosnące ciasto, na to pokrojone oliwki i boczek. Ciasto zwijamy w długi rulon jak na roladę. Kroimy na paski ok. 1 cm i układamy na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ślimaczki pozostawiamy na 40-50 minut na blaszkach do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C i pieczemy przez ok. 25 minut. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe.








Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2014

2 komentarze :

  1. Musiały być wspaniałe. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń