Chleb z figą i orzechem włoskim



Chleb idealny na powrót do szkoły i dla osób pracujących umysłowo. Duża zawartość błonnika i orzechów włoskich to idealne zestawienie dla naszego organizmu. Moja siostra, która zawsze wpada na nowe chleby jako ,, testerka ,, była zachwycona smakiem chleba  i domagała się dokładki na wynos!. Tak więc ze spokojem przepis oddaje w Wasze ręce :).  Bakalie jak zawsze od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl


 
Składniki na dwa bochenki:
  • 2 szklanki mąki żytniej typ 720 
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli 
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 34 łyżki masła, roztopione
  • 3-4 łyżki mleka w proszku
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  •  450 ml wody, 2 niepełne szklanki

Dodatki:
  • 3/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich 
  • 1/2 szklanki pokrojonych kandyzowanych fig
  • 5-6 łyżek otrębów żytnich 





1. Drożdże rozkruszyć i rozpuścić z cukrem i połową szklanką ciepłej wody, odstawić na 10 minut, aby drożdże ruszyły.

2. Na patelni prażymy przez 2 minuty otręby z pokrojonymi orzechami, odstawiamy do wystudzenia.

3. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy sól, mleko w proszku, masło, sok z cytryny oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, dodajemy figi i prażone otręby z orzechami. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce na ok 30 minut do wyrośnięcia, wierch miski przykrywamy folią do żywności, aby ciasto nie obeschło.

4. Przygotowujemy dwie foremki, smarujemy dobrze olejem, lub wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy i wyrównujemy, odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut.

5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok. 45 minut. Studzimy na kratce kuchennej.



0 komentarze :