Szwajcarska chałka z szafranem


Robiłam już tę chałkę w wersji oryginalnej, zobacz TUTAJ, dziś jednak postanowiłam urozmaicić przepis o szafran, który nada chałce bardzo intensywny kolor i oczywiście piękny aromat i smak. Ta pleciona, pyszna bułka jest znana w Szwajcarii pod nazwa ,,zupfe,, i często jada się ją tam w weekend.




Składniki na 1 sztukę:

  • 35 dag mąki pszennej/ 3 szklanki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko, lekko roztrzepane
  • 5 dag masła/ 4 łyżki masła
  • 2/3 szklanki kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 12 dag cukru kryształu
  • 1 g nitek szafranu
  •  pół kieliszka wódki
Do posmarowania:

  • 1 łyżka wody
  • 1 żółtko






1. Szafran zamoczyć dzień wcześniej w alkoholu i odstawić.



2. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Rozetrzeć w dzbanku drożdże z wodą. 


3. Rozpuścić  masło w średnim rondelku, do roztopionego masła dodać śmietanę i lekko podgrzać, dosypać cukier i rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do podgrzanej masy dodać wyrośnięte drożdże, wymieszać i całą płynną masę połączyć z mąką. Dodać roztrzepane widelcem jajko, oraz przez sito przelać alkohol z szafranem, nitki dobrze wycisnąć. Składniki połączyć.


4. Stolnicę podsypać mąką i wyrabiać ciasto przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny, by wyrosło i podwoiło objętość.


4. Wyrośnięte ciasto przekłuć nożem, podzielić na trzy części, z każdego kawałka uformować podłużny wałeczek i spleść je jak warkocz, podwijając początek i koniec pod spód. Uformowane ciasto ułożyć na przygotowanej blaszce, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.


5. Rozgrzać piekarnik do 190C. Żółtko utrzeć z wodą na glazurę i posmarować wyrośniętą bułkę. Piec 30-35 minut, aż się przyrumieni. Ostudzić chałkę na metalowej kratce.






Szwajcarskie inspiracje

8 komentarzy :

  1. mmm! jaki miły początek dnia oglądać takie pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się zastanawiam nad tą chałką.. Rozmawiałam z osobą która mieszka w Szwajcarii i mówiła ze tam chałki pieką na mleku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ją odkryłam w ,, Encyklopedii chleba,, w dziale ,, Pieczywo z innych zakątków Europy,,. W pierwszej wersji oryginalny przepis, dzisiaj zmodyfikowany nieco szczyptą szafranu :). Myślę, że ma Pani rację odnośnie pieczenia na mleku, ale jako, że Szwajcaria to alpejskie mleko, i zapewne są różne odmiany wypieków w różnych częściach kraju. Tak więc wypiek pieczywa może być zarówno na śmietanie mleku słodkim jak i na zsiadłym mleku.

      Usuń
  3. A alpejskie mleko jest inne? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że alpejskie mleko nie jest inne :), chodziło mi o to, że skoro jest dużo mleka, to ludzie korzystają z niego w różnej formie :) , aż się rozmarzyłam od rana o tej Szwajcarii!, najlepiej byłoby tam pojechać i sprawdzić osobiście :) pozdrawiam serdecznie, Agnieszka

      Usuń
  4. Masz całkowitą rację :) Ja również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już sobie wyobrażam, jak pachniała... Kolor ma wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń