Ogórki konserwowe łagodne



Klasycznych ogórków konserwowych nie może zabraknąć w zapasach na zimę. Tym razem w łagodnej zalewie wg. przepisy siostry Anastazji. Po przyprawy wybierzcie się na stronę www.Skworcu.com.pl.

Składniki:
  • ogórki - małe
  • marchewka
  • koper
  • czosnek
  • ziarna gorczycy
  • ziarna ziela angielskiego
  • liście laurowe

Zalewa:
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 5 - 6 łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżki soli

1. Ogórki oczyścić, ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać łodygę kopru, 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, ćwiartkę cebuli i kilka plasterków marchewki, 2 ząbki czosnku, kilka ziaren gorczycy.
2. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować i przestudzić. Zimną zalewą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i gotować słoiki do momentu zmiany barwy ogórków.

Z 10 kg ogórków, wychodzi ok. 20 litrowych słoików.






0 komentarze :