Klasycznych ogórków konserwowych nie może zabraknąć w zapasach na zimę. Tym razem w łagodnej zalewie wg. przepisy siostry Anastazji. Po przyprawy wybierzcie się na stronę www.Skworcu.com.pl.
Składniki:
- ogórki - małe
- marchewka
- koper
- czosnek
- ziarna gorczycy
- ziarna ziela angielskiego
- liście laurowe
Zalewa:
- 1/2 szklanki octu 10%
- 4 szklanki wody
- 5 - 6 łyżek cukru
- 2 płaskie łyżki soli
1. Ogórki oczyścić, ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać łodygę kopru, 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, ćwiartkę cebuli i kilka plasterków marchewki, 2 ząbki czosnku, kilka ziaren gorczycy.
2. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować i przestudzić. Zimną zalewą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i gotować słoiki do momentu zmiany barwy ogórków.
Z 10 kg ogórków, wychodzi ok. 20 litrowych słoików.
0 komentarze :