Tarta ze śliwek i jeżyn na koniec lata


Tatry maja super zaletę, bo można je bardzo szybko zrobić. Można użyć dostępnych owoców sezonowych, jak również można ją podawać na słono i pikantnie!. Wystarczy przepis na dobre ciasto i można podawać na wiele ciekawych i pysznych sposobów!




Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • łyżka śmietany
  • 10 dag margaryny

Nadzienie:

  • 50-60 dag śliwek węgierek
  • 20 dag jeżyn
  • 4 łyżki miodu spadziowego od www.Skworcu.com.pl




1. Zagniatamy ciasto na tartę, foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartką lub mąką krupczatką. 
2.Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Gdy tarta ma lekko złoty kolor, wyciągamy ją z piekarnika, układamy śliwki i jeżyny. Śliwki przekrojone na ćwiartki, polewamy 4 łyżkami miodu. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy razem jeszcze 10-12 minut .




0 komentarze :