Sałatka z kapustą, ogórkiem i pomidorami



  
Zimą dobrze sięgnąć po gotowe sałatki, zwłaszcza wtedy gdy się spieszymy, odkręcamy i gotowe. Warzywna, mieszanka dwóch rodzajów pomidorów, kapusty, cebuli, czosnku i ogórków, a wszystko to occie winnym, więc i zdrowo!. Jeśli macie robot kuchenny, który to poszatkuje w 5 minut, to jest to praca łatwa i bardzo szybka. Z tej porcji warzyw wychodzi 6 litrowych słoików gotowej sałatki.  Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji, w oryginale zielone pomidory zostały zamienione na żółtą Limę.





Składniki:

  • 1  kg czerwonych pomidorów Limo
  • 1  kg żółtych pomidorów Limo
  • 1 kg cebuli 
  • 1 kg ogórków gruntowych 
  • 1 kg kapusty białej 
  • 1/2 kg marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 dag cukru
  • 1 szklanka octu winnego 6%
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 małe opakowanie pieprzu ziołowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych 

Po przyprawy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl






1. Pomidory, ogórki, cebulę i kapustę poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki połączyć, dodać 2 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc.

2. Następnie odcisnąć powstały sok, dodać cukier, ocet, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować chwilę do lekkiego zmiękczenia kapusty. Gorącą sałatą napełniać słoiki i dobrze zakręcone gotować przez 10 minut.




Bajecznie ręcznie wykonane nakładki na słoiki niezmiennie od Karoliny, zajrzyjcie TUTAJ.

2 komentarze :