Zimą dobrze sięgnąć po gotowe sałatki, zwłaszcza wtedy gdy się spieszymy, odkręcamy i gotowe. Warzywna, mieszanka dwóch rodzajów pomidorów, kapusty, cebuli, czosnku i ogórków, a wszystko to occie winnym, więc i zdrowo!. Jeśli macie robot kuchenny, który to poszatkuje w 5 minut, to jest to praca łatwa i bardzo szybka. Z tej porcji warzyw wychodzi 6 litrowych słoików gotowej sałatki. Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji, w oryginale zielone pomidory zostały zamienione na żółtą Limę.
Składniki:
- 1 kg czerwonych pomidorów Limo
- 1 kg żółtych pomidorów Limo
- 1 kg cebuli
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 kg kapusty białej
- 1/2 kg marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 20 dag cukru
- 1 szklanka octu winnego 6%
- 2 łyżeczki soli
- 1 małe opakowanie pieprzu ziołowego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
Po przyprawy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl
1. Pomidory, ogórki, cebulę i kapustę poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki połączyć, dodać 2 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc.
2. Następnie odcisnąć powstały sok, dodać cukier, ocet, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować chwilę do lekkiego zmiękczenia kapusty. Gorącą sałatą napełniać słoiki i dobrze zakręcone gotować przez 10 minut.
Bajecznie ręcznie wykonane nakładki na słoiki niezmiennie od Karoliny, zajrzyjcie TUTAJ.
bardzo podobna robiłam w tym roku :) i nawet juz próbowałam
OdpowiedzUsuńI jakie wrażenia po degustacji?... :-)
Usuń