Keczup z przepisu naszych Mam i Babć


Jeśli jesteście zwolennikami domowych przetworów i to z nutą sentymentu to zapraszam na wspaniały keczup domowy z przepisu naszych Mam i Babć z lat 70- tych. Przepis jest zupełnym pewniakiem, jedyne co ja zmieniam to użycie blendera pod sam koniec gotowania, aby keczup był super jednolity. Nadaje się do kanapek, pizzy i do czego tylko chcecie!





Składniki:


  • 3 kg pomidorów, ja wybieram Limo
  • 5 dużych cebul
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli, polecam gruboziarnistą
  • 1/4 szklanka octu 10 %
  • 5-6 goździków
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo startej
Po przyprawy warto zajrzeć na www.Skworcu.com.pl
 



1. Pomidory umyć, włożyć do wrzątku na kilka minut. Następnie włożyć do zimnej wody i obrać ze skórki.

2. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Do garnka włożyć obrane pomidory, cebulę oraz wszystkie przyprawy oprócz octu. Gotować bez przykrycia ok 2 godzin, aby odparować połowę objętości. Pod koniec gotowania dodać ocet i gotować jeszcze ok. 30 minut.

3. Jeśli masa pomidorowa nie ma jednolitej konsystencji, lub jeśli są duże kawałki cebuli warto całość zmiksować w blenderze, aby otrzymać gładki keczup.

4. Gorącym keczupem napełniać słoje lub butelki i pasteryzować je przez 5 minut.



Warzywa psiankowate 2014 Pora na pomidora! Warzywa psiankowate 2014

4 komentarze :