Jeśli jesteście zwolennikami domowych przetworów i to z nutą sentymentu to zapraszam na wspaniały keczup domowy z przepisu naszych Mam i Babć z lat 70- tych. Przepis jest zupełnym pewniakiem, jedyne co ja zmieniam to użycie blendera pod sam koniec gotowania, aby keczup był super jednolity. Nadaje się do kanapek, pizzy i do czego tylko chcecie!
Składniki:
- 3 kg pomidorów, ja wybieram Limo
- 5 dużych cebul
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli, polecam gruboziarnistą
- 1/4 szklanka octu 10 %
- 5-6 goździków
- 10 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo startej
1. Pomidory umyć, włożyć do wrzątku na kilka minut. Następnie włożyć do zimnej wody i obrać ze skórki.
2. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Do garnka włożyć obrane pomidory, cebulę oraz wszystkie przyprawy oprócz octu. Gotować bez przykrycia ok 2 godzin, aby odparować połowę objętości. Pod koniec gotowania dodać ocet i gotować jeszcze ok. 30 minut.
3. Jeśli masa pomidorowa nie ma jednolitej konsystencji, lub jeśli są duże kawałki cebuli warto całość zmiksować w blenderze, aby otrzymać gładki keczup.
4. Gorącym keczupem napełniać słoje lub butelki i pasteryzować je przez 5 minut.
Zacny przepis. Bardzo dziękuję za Twój aktywny udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńSama przyjemność :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńŚlicznie się prezentuje. Dziękuję za kolejny przepis na pomidorowe słoiczki :)
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie... :)
Usuń