Tort Zebra, śmietankowo - migdałowy




Piękny, efektowny tort w paski, a do tego naprawdę przepyszny. Pomysł na wykonanie i cały przepis powstał przy udziale mojego syna, który chciał tort urodzinowy inny niż wszystkie. Po obradach i doborze składników powstała pasiasta Zebra. 






Upiec 3 ciasta CIEMNE na dużej prostokątnej blaszce, poniżej podaję składniki na 1 ciasto:


  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao


Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i kakao, dobrze zmiksować.Upiec 3 ciasta i każde jeszcze ciepłe zwinąć w rulon w bawełnianą  ściereczkę. Piec 30-35 minut w tem.180 stopni.

Upiec 2 ciasta JASNE na okrągłej tortownicy o średnicy 26-28 cm :

Poniżej składniki na 1 ciasto:


  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dobrze zmiksować.Upiec 2 ciasta i odstawić do wystudzenia. Piec 30-35 minut w tem.180 stopni.







Masa śmietankowa:

  • 800 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 3 śmietany śnieżki w proszku
  • 4 śmietan-fixy
  • 2 białe czekolady

Wierzch i boki ciasta:
płatki migdałowe dostępne na www.Skworcu.com.pl

1. Czekoladę rozpuszczamy na parze lub w rondlu, roztopioną odstawiamy do ostudzenia. 

2. Kremówkę ubić, dodać 3 śmietany śnieżki, zmiksować, a następnie wsypać śmietan-fixy i dalej miksować. Następnie do masy śmietankowej dodać wystudzoną białą czekoladę, wymieszać.






Składnie tortu:

1. Ciasto ciemne delikatnie rozwinąć ze ścierek i posmarować jedną stronę masą. Zwijać ponownie w rulon, tym razem z masą. Każde następne ciasto dokładać do poprzedniego, aby utworzył się jeden gruby rulon z wszystkich ciemnych ciast z masą. 

2. Gotowy rulon położyć na leżąco na blacie kuchennym i bardzo ostrym nożem przeciąć na trzy równe części. Przygotować jasne, okrągłe ciasto, posmarować je masą i położyć na nim trzy przecięte równo rolady, które utworzą kształt koniczyny. Wierzch posmarować masą i przykryć drugim jasnym ciastem. 

3. Nożyczkami kuchennymi lub ostrym nożem okroić jasne ciasta, dopasowując do kształtu zwiniętych rolad. Gotowe wycięte ciasto smarujemy dokładnie masą i posypujemy płatkami migdałowymi.

4. Odstawić tort na 2-3 godziny do lodówki aby stężał przed krojeniem. Po przekrojeniu widoczne są efektowne paski. W smaku równie wyborny co w wyglądzie.



0 komentarze :