Czas jesienny więc pora, aby dynia rozgościła się w naszych kuchniach. Dzisiaj chleb z tartą dynią. Na zimę mrożę ją w kubeczkach jednorazowych, tak więc sięgam po dynię o każdej porze roku.
Składniki;
- 10 dag drożdży
- łyżeczka cukru
- 700 ml ciepłej wody
- 30 dag mąki żytniej
- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanki otrębów pszennych
- 2 łyżki suszonej bazylii
- łyżeczka soli
- 1 szklanka startego miąższu z dyni
- 2-3 łyżki oliwy
Po zioła i dodatki zapraszam na www.Skworcu.com.pl
1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozpuść w 8 łyżkach wody i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. W dużej misce wymieszaj obie mąki z otrębami pszennymi, bazylią i solą. Dodaj drożdże, startą dynię i oliwę. Wodę dolewaj małymi partiami. Ciasto odstaw na pół godziny żeby urosło.
3. Ręce posmaruj olejem i wyjmij ciasto na posypaną mąką stolnicę aby opadło. Podziel na pól i uformuj dwa chleby. Wierzch można posypać pestkami dyni. Piecz godzinę w piekarniku w temperaturze 200 C. Przełóż na kuchenną kratkę do ostygnięcia.
źródło ,,upiecz swój chleb,,
Mmm, dynia :) Chleb musiał smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuń