Chleb z dynią i ziołami




Czas jesienny więc pora, aby dynia rozgościła się w naszych kuchniach. Dzisiaj chleb z tartą dynią. Na zimę mrożę ją w kubeczkach jednorazowych, tak więc sięgam po dynię o każdej porze roku. 

Składniki;

  • 10 dag drożdży 
  • łyżeczka cukru 
  • 700 ml ciepłej wody
  • 30 dag mąki żytniej 
  • 1 kg mąki pszennej  
  • 1 szklanki otrębów pszennych 
  • 2 łyżki suszonej bazylii 
  • łyżeczka soli 
  • 1 szklanka startego miąższu z dyni 
  • 2-3 łyżki oliwy 


Po zioła i dodatki zapraszam na www.Skworcu.com.pl


1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozpuść w 8 łyżkach wody i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

2. W dużej misce wymieszaj obie mąki z otrębami pszennymi, bazylią i solą. Dodaj drożdże, startą dynię i oliwę. Wodę dolewaj małymi partiami. Ciasto odstaw na pół godziny żeby urosło.

3. Ręce posmaruj olejem i wyjmij ciasto na posypaną mąką stolnicę aby opadło. Podziel na pól i uformuj dwa chleby. Wierzch można posypać pestkami dyni. Piecz godzinę w piekarniku w temperaturze 200 C. Przełóż na kuchenną kratkę do ostygnięcia.

źródło ,,upiecz swój chleb,,



1 komentarz :