Bochen pszenny z potrójną czekoladą




Nie wiem czy wiecie, że Szwajcaria jest krajem czekoladą płynącą, na jednego mieszkańca rocznie przypada 12 kg czekolady i są Oni tym samym najbardziej szczęśliwym narodem.  Produkowana jest czekolada najwyższej jakości, o różnych smakach i w różnych zestawieniach. Zainspirowana tymże faktem postanowiłam połączyć moją miłość do wypieku chleba z dużą ilością czekolady. I tak oto powstał pszenny bochen z dużą ilością czekolady w trzech różnych smakach. Zapach ciepłego bochenka nie da się z niczym porównać, rodzina była zachwycona tą kompozycją, a najbardziej przypadła im do gustu degustacja!





Forma o średnicy 20 cm

Składniki:

  • 60 dag maki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 jajo
  • 3 łyżki masła, roztopionego
  • łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 25 dag czekolady, ja w moich delikatesach ze Szwajcarskich wyrobów czekoladowych znalazłam  tylko jedną markę, więc pomieszałam trzy różne smaki; tabliczkę mlecznej czekolady, tabliczkę gorzkiej i połowę tabliczki marcepanowej








1. W wodzie z cukrem rozpuścić drożdże i odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły fermentować.

2. Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać sól, roztopione masło, jajo, połączyć składniki. Dodać przygotowane drożdże z wodą i wyrabiać ciasto przez kilka minut. Czekoladę połamać lub pokroić nożem, dodać do ciasta i równomiernie wmieszać czekoladę. Ciasto oprószyć mąką i pozostawić w misce na 30 minut, aby podwoiło swoją objętość. Wierzch miski przykryć folią do żywności.

3. Przygotować foremkę do pieczenia, najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie w rękach i przełożyć do przygotowanej foremki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.

4. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec bochenek ok. 50 minut, aż się ładnie przyrumieni. Gotowy, upieczony chleb przełożyć na kratkę kuchenną aby ostygł.





Szwajcarskie inspiracje

4 komentarze :