Nie wiem czy wiecie, że Szwajcaria jest krajem czekoladą płynącą, na jednego mieszkańca rocznie przypada 12 kg czekolady i są Oni tym samym najbardziej szczęśliwym narodem. Produkowana jest czekolada najwyższej jakości, o różnych smakach i w różnych zestawieniach. Zainspirowana tymże faktem postanowiłam połączyć moją miłość do wypieku chleba z dużą ilością czekolady. I tak oto powstał pszenny bochen z dużą ilością czekolady w trzech różnych smakach. Zapach ciepłego bochenka nie da się z niczym porównać, rodzina była zachwycona tą kompozycją, a najbardziej przypadła im do gustu degustacja!
Forma o średnicy 20 cm
Składniki:
- 60 dag maki pszennej
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 jajo
- 3 łyżki masła, roztopionego
- łyżeczka soli
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki cukru
- 25 dag czekolady, ja w moich delikatesach ze Szwajcarskich wyrobów czekoladowych znalazłam tylko jedną markę, więc pomieszałam trzy różne smaki; tabliczkę mlecznej czekolady, tabliczkę gorzkiej i połowę tabliczki marcepanowej
1. W wodzie z cukrem rozpuścić drożdże i odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły fermentować.
2. Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać sól, roztopione masło, jajo, połączyć składniki. Dodać przygotowane drożdże z wodą i wyrabiać ciasto przez kilka minut. Czekoladę połamać lub pokroić nożem, dodać do ciasta i równomiernie wmieszać czekoladę. Ciasto oprószyć mąką i pozostawić w misce na 30 minut, aby podwoiło swoją objętość. Wierzch miski przykryć folią do żywności.
3. Przygotować foremkę do pieczenia, najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie w rękach i przełożyć do przygotowanej foremki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.
4. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec bochenek ok. 50 minut, aż się ładnie przyrumieni. Gotowy, upieczony chleb przełożyć na kratkę kuchenną aby ostygł.
Coś jak chałka z czekoladą :)
OdpowiedzUsuńWitam :-), i mamy kolejny pomysł na nowe oblicze chałki :-)
UsuńAleż ogromny, świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń