Sądecczyzna słynie z najlepszych odmian jabłka, zrzeszenie Sądeckich Sadowników „Jabłko Sądeckie” ma się czym pochwalić!. Jako mieszkanka tych terenów polecam pyszne drożdżówki nadziewać Polskimi jabłkami i śliwkami.
Składniki na ciasto, na 12 dużych drożdżówek:
- 90 dag mąki pszennej
- 6 - 7 dag świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka, 250 ml
- 15 dag roztopionej margaryny lub masła
- 10 dag cukru kryształu
- 4 jajka
1. Przygotowujemy rozczyn rozcierając drożdże z łyżką cukru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawiamy na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
2. Do miski przesiewamy mąkę. W małym rondlu roztapiamy masło, wlewamy resztę mleka i wsypujemy cukier, mieszamy wszystko razem. Do miski z mąką dodajemy jaja, zostawiamy jedno białko do smarowania. Dodajemy tłuszcz z mlekiem i cukrem oraz przygotowany rozczyn. Wyrabiamy przez 8-10 minut na gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
3. Przygotowujemy foremki, wykładamy je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość 1 cm, wycinamy szklanką kółka, łączymy dwa ze sobą, sklejamy je białkiem. Robimy wałeczek z ciasta, skręcamy w spirale i obtaczamy przygotowane koła.
4. Drożdżówki napełniamy nadzieniem, układamy na przygotowane blaszki i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 - 190 C i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy na kratce kuchennej. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Jabłka:
- 4-5 jabłek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
1. Jabłka obieramy, drobno kroimy, polewamy miodem i posypujemy cynamonem. Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.
Śliwki:
Można użyć świeżych śliwek z odrobiną miodu, lub gotowych powideł śliwkowych.
0 komentarze :