Wegetariańskie pyszne chrupiące kotleciki z czerwonej soczewicy!. Zdrowe i bardzo łatwe do przygotowania.
Składniki;
- 1 i 1/2 szk czerwonej soczewicy
- 1 zielona papryka drobno pokrojona
- 1 czerwona cebula drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku rozgniecione
- 1 łyżeczka garammasala
- 1 łyżeczki sproszkowanego chili
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki stołowe posiekanych, niesolonych orzechów ziemnych
- 2 i 1/2 szk wody
- 1 jajko
- 3 łyżki stołowe mąki pszennej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 4 łyżki stołowe oleju
- Sól
- pieprz
Zielona sałata i zioła do podania
9 pierwszych składników włożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 30min, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, ostudzić, dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Posypać ręce mąką i z otrzymanej masy uformować 8 krokiecików. Na małym talerzu zmieszać mąkę, kurkumę i 1 łyżeczkę chili , obtoczyć krokiety. Smażyć 10 minut, obracając, aż krokiety będą chrupiące po obu stronach. Przełożyć na ciepłe talerze i podawać z zieloną sałatą i świeżymi ziołami.
Źródło ,,kuchnia wegetariańska ,,
0 komentarze :