Polędwiczki drobiowe ze szpinakiem i sezamem



Mam czasem przesyt zwykłych kotletów, wystarczy trochę urozmaicić codzienny posiłek, aby nasycić również nasze oczy. Mięso drobiowe jest delikatne i kruche, więc nie należy przesadzać z przyprawami. Kochamy jeść, ale kochamy też delektować się jedzeniem zanim jeszcze go weźmiemy do ust. Po przyprawy do tego dania zapraszam na www.Skworcu.com.pl.

Składniki:

  • 3-4  duże piersi kurczaka
  • 6-7 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżeczki posiekanej marynowanej papryki
  • 3-4 świeże liście szpinaku
  • mąka, jajko i biały sezam do panierowania
  • oliwa do pieczenia
  • wykałaczki

1. Filety rozbić na jak największe, uważając żeby pozostały w całości, posypać z obu stron solą i pieprzem.


2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i posmarować każdy filet na środku. Na oliwie obsmażyć pieczarki. Na przygotowane kotlety posmarowane na środku czosnkiem położyć po jednym lub po dwa liście świeżego szpinaku, następnie pieczarki i marynowaną paprykę. Mięso złożyć na pół, aby zawartość pozostała na środku, starannie spiąć wykałaczkami.

3. Panierować w mące, jajku, a na koniec w białym sezamie. Smażyć dokładnie ze wszystkich stron na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu wyciągamy wykałaczki i kroimy polędwiczki na plastry. Aromatyczne, smaczne i bardzo proste do wykonania.


0 komentarze :