Mam czasem przesyt zwykłych kotletów, wystarczy trochę urozmaicić codzienny posiłek, aby nasycić również nasze oczy. Mięso drobiowe jest delikatne i kruche, więc nie należy przesadzać z przyprawami. Kochamy jeść, ale kochamy też delektować się jedzeniem zanim jeszcze go weźmiemy do ust. Po przyprawy do tego dania zapraszam na www.Skworcu.com.pl.
Składniki:
- 3-4 duże piersi kurczaka
- 6-7 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżeczki posiekanej marynowanej papryki
- 3-4 świeże liście szpinaku
- mąka, jajko i biały sezam do panierowania
- oliwa do pieczenia
- wykałaczki
1. Filety rozbić na jak największe, uważając żeby pozostały w całości, posypać z obu stron solą i pieprzem.
2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i posmarować każdy filet na środku. Na oliwie obsmażyć pieczarki. Na przygotowane kotlety posmarowane na środku czosnkiem położyć po jednym lub po dwa liście świeżego szpinaku, następnie pieczarki i marynowaną paprykę. Mięso złożyć na pół, aby zawartość pozostała na środku, starannie spiąć wykałaczkami.
3. Panierować w mące, jajku, a na koniec w białym sezamie. Smażyć dokładnie ze wszystkich stron na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu wyciągamy wykałaczki i kroimy polędwiczki na plastry. Aromatyczne, smaczne i bardzo proste do wykonania.
0 komentarze :