Sekretem każdego sernika jest dobrej jakości ser. Dobry wiejski twaróg nie powinien być zbyt suchy i nie powinien być kwaśny. Dzisiaj moja wariacja łaciatego sernika pod pierzynką z czekolady i migdałów.
Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm:
- 2 szklanki mąki
- 20 dag masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- proszek do pieczenia
1. Składniki połączyć ze sobą, szybko zagnieść. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i gotowym ciastem wyłożyć spód i boki tortownicy.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera dwu krotnie mielonego
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- esencja waniliowa lub cukier waniliowy
- 3 jaja
- 2 białka pozostałe z ciasta
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 3 łyżki naturalnego kakao
Składniki znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl
1. W misce żółtka łączymy z cukrem i wanilią, miksujemy i stopniowo łączymy z serem, mąką i proszkiem do pieczenia.
2. W dwóch osobnych pojemnikach ubijamy białka i kremówkę. Łączymy je z masą serową, bardzo dobrze mieszamy na gładka i puszystą masę. Masę serową dzielimy na połowę, jedną część sera zostawiamy białego, a do drugiej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
3. Na ciasto wylewamy warstwowo biały i ciemny ser. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez ok. 80-90 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Polewa:
- tabliczka czekolady
- migdały w płatkach
1. Czekoladę rozpuszczamy na parze, można dodać 2-3 łyżki wody, aby była bardziej płynna. Roztopioną czekoladą polewamy wystudzony sernik i posypujemy migdałami.
Przepis bierze udział w konkursie ,,Moje wypieki i desery na każdą okazję,, w kategorii ,,Dla gości,, http://www.mojewypieki.com
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńZapraszam na kawę i ciacho :)
UsuńŚwietnie wygląda. Te warstwy, mniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuń