Sernik łaciaty z czekoladową polewą dla gości

 
Sekretem każdego sernika jest dobrej jakości ser.  Dobry wiejski twaróg nie powinien być zbyt suchy i nie powinien być kwaśny. Dzisiaj moja wariacja łaciatego sernika pod pierzynką z czekolady i migdałów.

 
Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm:

  • 2 szklanki mąki 
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • proszek do pieczenia


1. Składniki połączyć ze sobą, szybko zagnieść. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i gotowym ciastem wyłożyć spód i boki tortownicy.

Składniki na masę serową:


  • 1 kg sera dwu krotnie mielonego
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • esencja waniliowa lub cukier waniliowy
  • 3 jaja
  • 2 białka pozostałe z ciasta
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 3 łyżki naturalnego kakao


Składniki znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl
 



1. W misce żółtka łączymy z cukrem i wanilią, miksujemy i stopniowo łączymy z serem, mąką i proszkiem do pieczenia.

2. W dwóch osobnych pojemnikach ubijamy białka i kremówkę. Łączymy je z masą serową, bardzo dobrze mieszamy na gładka i puszystą masę. Masę serową dzielimy na połowę, jedną część sera zostawiamy białego, a do drugiej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. 

3. Na ciasto wylewamy warstwowo biały i ciemny ser. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez ok. 80-90 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Polewa:

  • tabliczka czekolady 
  • migdały w płatkach


1. Czekoladę rozpuszczamy na parze, można dodać 2-3 łyżki wody, aby była bardziej płynna. Roztopioną czekoladą polewamy wystudzony sernik i posypujemy migdałami. 

Przepis bierze udział w konkursie ,,Moje wypieki i desery na każdą okazję,, w kategorii ,,Dla gości,, http://www.mojewypieki.com

Moje wypieki i desery na każdą okazję

4 komentarze :