Dobrej kaczki nie należy przesuszyć, musi być soczysta, a skórka powinna być lekko chrupiąca. Wystarczy, że podczas pieczenia systematycznie będziemy podlewać ją wytapiającym się tłuszczem, a wyjdzie idealnie.
Składniki:
- ok. 2 kg kaczka
- 1 łyżka estragonu
- 2 łyżki majeranku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jabłka
- sól
- pieprz
Dobrym dodatkiem do kaczki będzie również żurawina. Przyprawy i dodatki znajdzie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.
1. Kaczkę dokładnie umyć, do dużej miski nalać zimnej wody z dodatkiem 1 łyżki soli, polecam sól gruboziarnistą morską lub Himalajską dostępna na www.Skworcu.com.pl. , moczyć 30-40 minut, a następnie osuszyć.
2. W miseczce przygotować mieszankę z oliwy i ziół. Osuszoną kaczkę natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i solą, a następnie dokładnie rozprowadzić mieszankę z oliwy i ziół. Kaczkę w marynacie odłożyć do dużego rondla w której kaczka będzie pieczona i odstawić na noc do lodówki.
3. W dniu pieczenia kaczki piekarnik rozgrzać do 220 C, rondel włożyć bez przykrycia na 20-30 minut, a następnie obniżamy tem. pieczenia do 180 C i przykrywamy pokrywą garnek. Podczas pieczenia podlewamy kaczkę tłuszczem, po godzinie kaczkę obracamy na drugą stronę. Część wytopionego tłuszczu można odlać podczas pieczenia.
4. Pół godziny przed końcem pieczenia dodajemy dwa jabłka, wycinamy gniazda nasienne, a zostawiamy łupiny, kroimy w ćwiartki. Kaczkę należy podawać gorącą. Dobre do krojenia kaczki są ostre duże kuchenne nożyce.
0 komentarze :