Za kilka dni Mikołajki, a potem nadejdzie czas Gwiazdki i świątecznych podarunków, a nic tak nie cieszy jak własnoręcznie wykonane prezenty. A tych, których kochamy obdarujmy migdałowym sercem w lukrowej polewie. Mimo, że za oknem mroźno, to w mojej kuchni ciepło i przytulnie, pachnie cynamon, dzieci wykrawają ciasteczka i podjadają co nieco....lubię taki czas!
Ciasto:
30 dag mąki żytniej, używałam typu 720
10 dag mąki pszennej
10 dag mielonych migdałów
3-4 łyżeczki cynamonu
6 łyżek miodu płynnego, używałam spadziowego
20 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
Lukier limonkowy:
1 białko
cukier puder, ok 10-12 łyżek
2 łyżeczki soku z limonki
Dodatkowo:
1/2 opakowania czerwonej galaretki
Piękne formy do wykrawania serduszek dostarczył mi www.smak-kuchni.pl. Wykrawacze Smaku Kuchni mają ciekawe wzornictwo i solidne wykonanie, polecam wszystkim miłośnikom kuchni!. Do 10 grudnia na hasło „APETYCZNA” 10% rabatu na wszystkie foremki do ciastek i pierników.
1. Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wałkujemy na grubość 3-5 mm i wykrawamy ciasteczka. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, czas pieczenia ok 12-15 minut, aż lekko się przyrumienią. Po upieczeniu serca odstawić do wystudzenia.
2. Połowę opakowania galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu, odstawić w chłodne miejsce aby zaczęła tężeć.
3. Biało na lukier ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i miksować, masa powinna być bardzo gęsta, pod koniec dodajemy 2 łyżeczki soku z limonki i mieszamy. Lukier nakładamy na ciasteczka za pomocą specjalnej szprycy, pędzelka lub zwykłego woreczka, który odcinany w rogu aby powstał mały 1-2 mm otwór. Zagłębienia ciasteczek wypełniamy tężejącą galaretką.
4. Gotowe ciasteczka odstawiamy na noc, aby lukier dobrze się wysuszył, a galaretka się ścięła. Serca można ładnie zapakować i obdarować nimi swoich bliższych i dalszych znajomych.
Super foremka. :) Oryginalna!
OdpowiedzUsuńDziękuję, Smaki Kuchni mają bardzo ciekawe wzory foremek ;-)
UsuńTeż lubię ten czas pachnący cynamonem :)
OdpowiedzUsuńŚliczne te ciasteczka :)