Strucla makowa krucho - drożdżowa




Takie małe sprawdzenie świątecznych przepisów, dzisiaj szybka i łatwa strucla makowa. Mak robiony domowo, bo miałam jeszcze mały zapas od www.Skworcu.com.pl, a do tego miód i moje ulubione bakalie, jest pysznie!




Składniki na ciasto, na trzy strucle:


  • 750 dag mąki pszennej 
  • 3 jaja
  • 5 żółtek
  • 8 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru kryształu
  • 15 dag cukru pudru
  • kostka masła lub margaryny, 20 dag 
  • 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • opakowanie cukru waniliowego, najlepiej z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 1 białko do posmarowania wierzchu makowców

Masa makowa:

  • 50 dag maku niebieskiego
  • ok 3/4 szklanki miodu
  • rodzynki, morele, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 4 białka

Polewa:

  • tabliczka czekolady 
  • 4-5 łyżek mleka
  • skórka pomarańczy lub migdały w płatkach

1. Śmietanę lekko podgrzewamy, dodajemy cukier kryształ i drożdże, mieszamy i odkładamy na 20 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i cukier puder. Łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy i ewentualnie podsypujemy mąką, jeśli zbyt się klei do dłoni. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki.

2. Mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 30 minut, lub gotujemy mak na wolnym ogniu ok. 5 minut, a potem zostawiamy w gorącej wodzie na 15 minut. Mak odcedzamy, dodajemy bakalie i miód, pianę z białek ubijamy na sztywno i łączymy z masą makową.




3. Ciasto dzielimy na trzy części, wałkujemy na kwadrat o szerokości blaszki do pieczenia, smarujemy cienką warstwą masy makowej. Struclę zwijamy, a boki podwijamy pod spód ciasta. Gotowe rolady makowe układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, a wierzch smarujemy rozmąconym białkiem. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok 60 minut, ale najlepiej zrobić próbę ,,suchego patyczka,,. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

5. Czekoladę rozpuszczamy w rondlu z dodatkiem mleka, polewamy nią wierzch ciasta i posypujemy dowolnymi bakaliami.



Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości!

6 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Chyba jeszcze się pokuszę o wypróbowanie jabłkowo - cynamonowej strucli :), tylko koniecznie trzeba na targ po szarą renetę!

      Usuń
  2. Piękna Ci wyszła :)
    Mnie makowe strucle przerażają...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przerażają :), a dlaczego ?, przecież to tylko ciasto i mak, zawsze mak możesz dać gotowy z puszki ....:)

      Usuń