Zakwas buraczany


Ostatnie tygodnie przed świętami to najlepszy czas, aby przygotować domowy zakwas buraczany. Do zakwasu należy dodać kromkę chleba na naturalnym zakwasie. 




Składniki:
  •     2 kg buraków
  •     4-6 ząbków czosnku
  •     2-3 liście laurowe
  •     2-3 ziarna ziela angielskiego
  •     2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej lub zwykłej
  •     1 łyżeczka cukru
  •     2 kromki chleba pieczonego na zakwasie żytnim lub razowym
  •     duży słój
  •     gaza do przykrycia
  •     gorąca woda

Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl





1. Umyte i obrane buraki kroimy w plasterki, czosnek obieramy i również siekamy w plasterki. Do dużego słoja wkładamy pokrojone buraki, czosnek i wszystkie przyprawy, na wierzch dajemy kromkę chleba, całość zalewamy gorącą wodą, przykrywamy gazą i odstawiamy na 5-7 dni w ciepłe miejsce. Im cieplej tym szybciej zakwas będzie gotowy, nasze babcie zakwas dawały na zapiecek. 

2. Jeśli po 2-3 dniach na chlebie pojawi się pleśń, wystarczy go wyciągnąć, a całość przecedzić. 

3. Zakwas buraczany jest gotowy kiedy wyraźnie czuć kwaśną woń i po zlaniu jest klarowny i rubinowy. Jeśli przechowujemy go w szczelnie zamkniętej butelce w lodówce to można z niego korzystać nawet kilka miesięcy.



Lekkie ŚwiętaLekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

0 komentarze :