Ostatnie tygodnie przed świętami to najlepszy czas, aby przygotować domowy zakwas buraczany. Do zakwasu należy dodać kromkę chleba na naturalnym zakwasie.
Składniki:
- 2 kg buraków
- 4-6 ząbków czosnku
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej lub zwykłej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 kromki chleba pieczonego na zakwasie żytnim lub razowym
- duży słój
- gaza do przykrycia
- gorąca woda
Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl
1. Umyte i obrane buraki kroimy w plasterki, czosnek obieramy i również siekamy w plasterki. Do dużego słoja wkładamy pokrojone buraki, czosnek i wszystkie przyprawy, na wierzch dajemy kromkę chleba, całość zalewamy gorącą wodą, przykrywamy gazą i odstawiamy na 5-7 dni w ciepłe miejsce. Im cieplej tym szybciej zakwas będzie gotowy, nasze babcie zakwas dawały na zapiecek.
2. Jeśli po 2-3 dniach na chlebie pojawi się pleśń, wystarczy go wyciągnąć, a całość przecedzić.
3. Zakwas buraczany jest gotowy kiedy wyraźnie czuć kwaśną woń i po zlaniu jest klarowny i rubinowy. Jeśli przechowujemy go w szczelnie zamkniętej butelce w lodówce to można z niego korzystać nawet kilka miesięcy.
0 komentarze :