Aromatyczne pierniczki na miodzie, idealne do powieszenia na choince. Bezglutenowe na mące jaglanej, kukurydzianej i ryżowej, a do tego koniecznie domowa przyprawa do piernika bez dodatku mąki. Przepis powstał na zasadzie eksperymentów i prób, ale już jest i mogę Wam go przekazać. Wszystkie składniki znajdziecie u mojego sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.
- 20 dag maki jaglanej
- 15 dag mąki kukurydzianej
- 5 dag mąki ryżowej
- 5 dag margaryny Palmy spółki Bielmar w złotym opakowaniu
- 5 łyżek miodu
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii, lub środek jednej laski waniliowej
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 jajo
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki naturalnego kakao
1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową. Wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 10 minut.
Lukier:
Składniki:
- 1 białko
- cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania
- barwnik spożywczy, dowolne kolory
- 3-4 woreczki
1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje.
2. Do szklanek dajemy po łyżce gęstego ubitego lukru i farbujemy odrobiną barwnika, następnie przekładamy każdy kolor do osobnego woreczka. Każdą z mas przeciskamy do rogu woreczka, odcinamy maleńki rożek 1-2 mm i zdobimy pierniczki.
cudowne te pierniczki! :)
OdpowiedzUsuń... dziękuję :-)
UsuńSmaczne pierniczki, bez lukru wytrawne ale dobre.Dałam proszek do pieczenia zamiast sody, 2 łyżki miodu więcej, 3 łyżki wody. Nie za twarde-można od razu jeść. Polecam przepis, Joanna
OdpowiedzUsuń