Jaglane pierniki bezglutenowe




Aromatyczne pierniczki na miodzie, idealne do powieszenia na choince. Bezglutenowe na mące jaglanej, kukurydzianej i ryżowej, a do tego koniecznie domowa przyprawa do piernika bez dodatku mąki. Przepis powstał na zasadzie eksperymentów i prób, ale już jest i mogę Wam go przekazać. Wszystkie składniki znajdziecie u mojego sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.




Składniki na ciasto:


  • 20 dag maki jaglanej 
  • 15 dag mąki kukurydzianej
  • 5 dag mąki ryżowej
  • 5 dag margaryny Palmy spółki Bielmar w złotym opakowaniu
  • 5 łyżek miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii, lub środek jednej laski waniliowej
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao

1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową. Wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 10 minut.




Lukier:
  
Składniki:
 
  •     1 białko
  •     cukier puder, ilość dawkujemy podczas  miksowania
  •     barwnik spożywczy, dowolne kolory
  • 3-4 woreczki 




1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje.

2. Do szklanek dajemy po łyżce gęstego ubitego lukru i farbujemy odrobiną barwnika, następnie przekładamy każdy kolor do osobnego woreczka. Każdą z mas przeciskamy do rogu woreczka, odcinamy maleńki rożek 1-2 mm i zdobimy pierniczki.








Ciasta czy ciasteczka? Korzenne przysmaki Lekkie ŚwiętaPrezenty na MikołajkiŚwiąteczne słodkości!Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

2 komentarze :