Pierniki żytnie z melasą





Gdyby tak można było bezkarnie podjadać pierniczki, ale jak?, a może z mąką żytnią?. Moje pierwsze żytnie pierniczki, zdrowsze od tradycyjnych, a do tego takie pyszne..., że trudno im się oprzeć.





Zostałam obdarowana przez Smak-kuchni.pl pięknymi wykrawaczami w kształcie ludzika i przyznam, że zabawa w kuchni była świetna. Moje dzieci bardzo zadowolone z nowej foremki, wyrywały ja sobie z rąk i stwierdziły, że to numer jeden wśród foremek. Faktycznie potwierdzam świetnie się wycina, a ludek po upieczeniu wygląda pięknie. Zapakowaliśmy część pierniczków, aby obdarować nimi znajomych. Z początku zastanawiałam się czy powinnam je ozdobić i polukrować, ale po wyjęciu z piekarnika jedno głośnie orzekliśmy, że NIE!, naturalne są piękne!. Do 10 grudnia na hasło „APETYCZNA” 10% rabatu na wszystkie foremki do ciastek i pierników.

Składniki na ciasto piernikowe:


  • 2 szklanki mąki żytniej, ja miałam typ 720
  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka melasy, może być również miód lub złoty syrop
  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru kryształu lub trzcinowego
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 czubate łyżki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do skarmelizowania:

  • 2-3 łyżki cukru 
  • 6-7 łyżek wody



1. Melasę lub miód gotujemy z cukrem, intensywnie mieszamy, a następnie odstawiamy do studzenia. Na małej patelni karmelizujemy 2-3 łyżki cukru, gdy cukier się rozpuści dolewamy 6 łyżek wody i gotujemy razem 2-3 minuty do zupełnego rozpuszczenia cukru, gotowy karmel przelać do przygotowanego wcześniej cukru z melasą, wymieszać i odstawiamy do wystudzenia.

2. Do dużej miski przesiać mąkę żytnia i pszenną, dodać przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie do mąki dodać smalec, jaja i przestudzoną masę z melasą i cukrem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, może być dość twarde. 

3. Wałkujemy dość grubo 4-5 mm i wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, pierniki układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok 10-12 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika pierniczki stwardnieją i warto poczekać z jedzeniem dzień czy dwa, można je również szczelnie zamknąć i zostawić na święta.
 



Prezenty na Mikołajki Korzenne przysmaki Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości!

11 komentarzy :

  1. Ale urocze pierniczki! Ze smalcem jeszcze nigdy nie robiłam, musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, nasze pierniczki mimo, że miały leżakować.... znikają :-)

      Usuń
  2. Dziękuję :), zachęcam do wypieku swojej domowej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z mąki żytniej mówisz...? Chyba spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, jeśli do świąt nie zdążę, zrobię po świętach - koniecznie!!! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń