Super sernik Sądeckiego PTT Beskid

 
Prezentuję dzisiaj przysmak z przepisu Ewy, który towarzyszy górskim wędrówkom Sądeckiego PttNS Beskid. Najlepszy sernik jaki jadłam, kocham ten przepis za to, że nie muszę mielić sera, a smak jest wyśmienity.  Lekko wilgotny, pod bezowo - kokosową pierzynką, na kruchym spodzie, a do tego garść żurawiny, wiśni lub innych bakali, (wiśnie mile widziane z posmakiem wiśniówki :).


Składniki na ciasto:


  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1/2 kostki margaryny

Ciasto zagnieść. Foremkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie spód oraz boki wypełnić cienką warstwą ciasta. 


Składniki na masę serową:

  • 1,4 kg  dobrego wiejskiego twarogu 
  • 1/2 litra mleka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 3 żółtka
  • 1 jajo
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • żurawina, wiśnia lub inne bakalie

1. Wszystkie składniki oprócz bakali umieszczamy w blenderze i miksujemy kilka minut, aż masa będzie zupełnie gładka. Na koniec dodajemy bakalie i łączymy z masą serową. Jeśli nie macie blendera to wystarczy zwykły mikser z ostrą nakładka do rozdrabniania, aby dobrze rozdrobnić ser.

2. Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 40 minut, następnie na wierzch wylewamy bezowo - kokosowa polewę i pieczemy jeszcze ok 10-15 minut. Po upieczeniu sernik odstawić do wystudzenia.




Składniki na warstwę bezowo - kokosową:


  • 4 białka pozostałe z ciasta i masy serowej 
  • 4 łyżki cukru kryształu 
  • 10 dag kokosu 

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i łączymy razem z masą z białek. Masę bezową rozsmarowujemy na podpieczony sernik.







3 komentarze :