Ostatni weekend obfitował w wolny czas, więc eksperymentowałam w kuchni. Powstał tort makowy nadziany masą z gorzką czekoladą i nalewką malinową. Wilgotny i pyszny, z umiarkowaną ilością słodkości, idealny do kawy.
Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm:
- 2 szklanki niebieskiego maku
- 1 i 1/2 szklanka cukru kryształu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mielonej kawy
- 4 łyżki maki pszennej
- 10 jaj
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Mak sparzyć, odcedzić i zmielić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Dodać mak, mąkę, kakao i kawę rozpuszczalną oraz proszek do pieczenia.
2. Przygotować tortownicę, piekarnik rozgrzać do 180 C i ciasto piec ok 30-40 minut. Najlepiej upiec dwa osobne ciasta, po wystudzeniu każde z nich przecinamy na połowę, tak aby powstały 4 krążki ciasta.
Masa czekoladowa:
- 75 dag masła
- 4 jaja
- 8 łyżek cukru kryształu
- 15 dag czekolady
- 3-4 łyżki nalewki malinowej lub wiśniowej
- 1 laska wanilii
- 2-3 łyżki mleka
Po przyprawy i dodatki warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl.
1. Czekoladę rozpuścić z mlekiem, odstawić do wystudzenia.
2. Masło utrzeć, laskę wanilii przecinamy wzdłuż i dodajemy cały środek wanilii do masła, ucieramy.
3. Jajka ubić na parze z cukrem, odstawić do wystudzenia.
4. W dużej misce łączymy ze sobą masło z wanilią, masę jajeczną, rozpuszczoną wystudzoną czekoladę oraz nalewkę malinową. Dokładnie mieszamy na gładką masę. Przekładamy przygotowane krążki makowe. Tort można ozdobić własnoręcznie przygotowaną posypką, przepis TUTAJ.
Przed podanie tort należy schłodzić.
wygląda pięknie.
OdpowiedzUsuńPS: cudna patera z drewna.
Miło :), dziękuje i pozdrawiam jesiennie :)
UsuńMmm, wygląda bosko, i ta masa... Ależ to musiało być dobre :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj będę piekła tort makowy w/g tego przepisu bo bardzo mi się podoba .Zobaczymy , dam znać.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie :http://gotujzkarolka.blogspot.com/