Tort makowy z masą czekoladową


Ostatni weekend obfitował w wolny czas, więc eksperymentowałam w kuchni. Powstał tort makowy nadziany masą z gorzką czekoladą i nalewką malinową. Wilgotny i pyszny, z umiarkowaną ilością słodkości, idealny do kawy.


Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm:

  • 2 szklanki niebieskiego maku
  • 1 i 1/2  szklanka cukru kryształu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mielonej kawy
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 10 jaj
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Mak sparzyć, odcedzić i zmielić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Dodać mak, mąkę, kakao i kawę rozpuszczalną oraz proszek do pieczenia. 

2. Przygotować tortownicę, piekarnik rozgrzać do 180 C i ciasto piec ok 30-40 minut. Najlepiej upiec dwa osobne ciasta, po wystudzeniu każde z nich przecinamy na połowę, tak aby powstały 4 krążki ciasta.



Masa czekoladowa:


  • 75 dag masła
  • 4 jaja
  • 8 łyżek cukru kryształu
  • 15 dag czekolady
  • 3-4 łyżki nalewki malinowej lub wiśniowej
  • 1 laska wanilii
  • 2-3 łyżki mleka 

Po przyprawy i dodatki warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl.


1. Czekoladę rozpuścić z mlekiem, odstawić do wystudzenia.

2. Masło utrzeć, laskę wanilii przecinamy wzdłuż i dodajemy cały środek wanilii do masła, ucieramy.

3. Jajka ubić na parze z cukrem, odstawić do wystudzenia.

4. W dużej misce łączymy ze sobą masło z wanilią, masę jajeczną, rozpuszczoną wystudzoną czekoladę oraz nalewkę malinową. Dokładnie mieszamy na gładką masę. Przekładamy przygotowane krążki makowe. Tort można ozdobić własnoręcznie przygotowaną posypką, przepis TUTAJ.




Przed podanie tort należy schłodzić. 





4 komentarze :

  1. wygląda pięknie.

    PS: cudna patera z drewna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda bosko, i ta masa... Ależ to musiało być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj będę piekła tort makowy w/g tego przepisu bo bardzo mi się podoba .Zobaczymy , dam znać.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie :http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń