Hiszpańskie precelki Pico


Te precelki posypane solą i sezamem podaje się często w Hiszpanii do aperitifu, jednak równie wspaniale smakują z przystawkami i zupami. Pico najlepiej upiec wcześniej i przed podaniem wstawić na chwilkę do nagrzanego piekarnika. Po doskonałą oliwę zapraszam na stronę Hiszpańskich Delikatesów.


Składniki na ok 40-45 sztuk:


  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 3,5 dag świeżych drożdży 
  • 200 ml ciepłej wody 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 

Do posmarowania: 

  • woda 

Do posypania: 

  • biały sezam lub sól gruboziarnista dostępne na stronie www.Skworcu.com








1. Drożdże z cukrem i ciepłą wodą rozpuścić i odstawić na 10-15 minut, aby zaczęły pracować.

2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy oliwę z oliwek oraz sól, mieszamy. Mąkę łączymy z drożdżami i wodą, przez kilka minut wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na ok 40 minut, aby podwoiło swoją objętość.

3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt, kroimy wzdłuż na trzy paski, każdy pasek kroimy na małe części. Z każdej małej części robimy wałeczek, zaplatamy na precelka i odkładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.

4. Precelki przed włożeniem do piekarnika smarujemy woda i posypujemy solą lub białym sezamem. Czas pieczenia 10-12 minut, w temperaturze 200 C.




Przepis inspirowany ,, Encyklopedią Chleba ,,

0 komentarze :