Dzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną czekoladą, cynamonem, anyżem i laską wanilii. Efekt wspaniały, ale najlepiej będzie jak sprawdzicie sami!.
Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk:
- 30 dag mąki
 - 20 dag masła
 - 1 jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania wierzchu kibin
 - 2 kopiate łyżki kwaśnej gęstej śmietany
 - szczypta soli
 
1. Ciasto zagnieść, odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy cienko jak na pierogi, szklanką wycinamy krążki. Nadziewamy masą śliwkową , zlepiamy i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie smakują na gorąco i na zimno.
Masa śliwkowa:
- 40 dag śliwek bez pestek
 - 2 łyżki powideł śliwkowych
 - 4 kostki czekolady gorzkiej
 - 200-250 ml wody
 - 5 dag cukru kryształu lub cukru trzcinowego
 - laska cynamonu
 - gwiazdka anyżu
 - laska wanilii
 - skórka otarta z cytryny
 
Po przyprawy i bakalie zapraszam do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.
1. W wodzie gotujemy śliwki z cynamonem, anyżem i wanilią przez pół godziny, odstawiamy do wystudzenia.
2.Wystudzone śliwki drobno kroimy, przyprawy wyrzucamy.
3. Do pokrojonych śliwek dodajemy cukier, drobno pokrojona czekoladę oraz ścieramy skórkę z całej cytryny. Dodajemy powidło i dokładnie mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu masa jest gotowa do nadziewania.












				


Trochę pracy z tym jest, ale efekt naprawdę powala. Pierożki wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuń