Domowa, pachnąca cynamonem strucla jabłkowa. Łatwa do wykonania, w sam raz do popołudniowej herbaty. Przepis podaję na jedną sztukę, ale polecam zrobić dwie, bo wyjęta z piekarnika jeszcze ciepła szybko znika!.
Składniki na jedną keksówkę o długości 40 cm:
- 35 dag mąki pszennej
- 3,5 dag świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 jajo + 1 jajo rozmącone do posmarowania wierzchu
- 4-5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
- 16 dag margaryny
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 60-70 dag jabłek
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl
2. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plastry.
3. Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt, rozkładamy równomiernie jabłka, posypujemy łyżką cukru i cynamonem, zwijamy. Końce ciasta wkładamy pod spód.
4. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia, układamy w niej ciasto, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy ok 60 minut.
Uwielbiam takie aromatyczne ciasta drożdżowe :)
OdpowiedzUsuń