Strucla jabłkowa z cynamonem



Domowa, pachnąca cynamonem strucla jabłkowa. Łatwa do wykonania, w sam raz do popołudniowej herbaty. Przepis podaję na jedną sztukę, ale polecam zrobić dwie, bo wyjęta z piekarnika jeszcze ciepła szybko znika!.



Składniki na jedną keksówkę o długości 40 cm:


  • 35 dag mąki pszennej
  • 3,5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajo + 1 jajo rozmącone do posmarowania wierzchu
  • 4-5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
  • 16 dag margaryny
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • 60-70 dag jabłek
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego 

 Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl



1. Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na 10 minut, żeby ruszyły. Do miski przesiewamy mąkę i sól, dodajemy masło, jajka, śmietanę i gotowy rozczyn. Zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotowe ciasto zostawiamy na 15 minut, aby odpoczęło.

2. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plastry.

3. Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt, rozkładamy równomiernie jabłka, posypujemy łyżką cukru i cynamonem, zwijamy. Końce ciasta wkładamy pod spód. 

4. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia, układamy w niej ciasto, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy ok 60 minut. 


1 komentarz :

  1. Uwielbiam takie aromatyczne ciasta drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń