Piernik Staropolski długo dojrzewający, ciasto leżakowało od 11.11 i po 5 tygodniach zostało upieczone. Po degustacji już mogę polecić przepis w 100%, pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię. Wprowadziłam zmianę co do nadzienia piernika pozostając przy powidłach śliwkowych, bez masy orzechowej.
Składniki na duża blachę, 40x25 cm :
1,2 kg mąki pszennej
2 szklanki cukru, 40 dag
1/2 litra miodu
15 dag masła
10 dag smalcu
3 duże jajka
1/2 szklanki zimnego mleka
3 pełne łyżki domowej przyprawy do piernika, lub 3 opakowania gotowej przyprawy do piernika www.Skworcu.com.pl
3 łyżeczki sody
Dodatkowo:
2 - 3 słoiki powideł śliwkowych
Polewa:
15 - 20 dag czekolady
3-4 łyżki mleka
2. Mąkę łączymy z przyprawą do piernika i sodą.
3. Schłodzoną masę przelewamy do dużej miski i miksujemy na średnich obrotach, dodać jajka, następnie mąkę i mleko. Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do kamiennego garnka, słoja lub miski, zabezpieczamy folią i odstawiamy ciasto piernikowe do leżakowania w chłodne miejsce na 5-6 tygodni.
4. Ciasto po czasie leżakowania dzielimy na trzy równe części i pieczemy trzy ciasta. tem. pieczenia 160 C, przez 20-25 minut. Gdy ciasto zupełnie ostygnie przekładamy je powidłami, owijamy w ścierkę lub poszewkę i ponownie odkładamy do leżakowania. Ciasto przełożone powidłami potrzebuje jeszcze ok 5-7 dni, aby było miękkie. W dniu podania ciasta można je pokroić na trzy podłużne wąskie pierniki, aby ułatwić sobie krojenie. Dekorujemy czekolada roztopioną z mlekiem i dowolnymi dekoracjami.
0 komentarze :