Pstrąg w galarecie na rybno - warzywnym bulionie. Ja wybrałam pstrąga, ale świeży łosoś, karp czy dorsz też będzie bardzo dobry do tej zalewy. Galaretę rybną możecie zalać w pięknych foremkach w kształcie ryby dostępną na stronie Smak Kuchni zajrzyjcie!.
Składniki:
- 1 świeży pstrąg
- 1/2 limonki
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Bulion:
- 2 szklanki wody
- 1 marchewka
- po kawałku selera, pora, pietruszki
- po 3-4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
- listek laurowy
- sól
- pieprz
- 4 łyżeczki żelatyny
- głowa, płetwy i kręgosłup z ryby
1. Sprawiamy rybę, wykrawamy filety bez skóry, resztę ryby dokładamy do bulionu warzywnego.
2. Bulion przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez pół godziny, odcedzamy przez bardzo drobne sito lub przez gazę. Do ciepłego wywaru dodajemy żelatynę i ok. 2-3 łyżeczek soku z limonki, dokładnie mieszamy do zupełnego rozpuszczenia żelatyny, odstawiamy do wystudzenia.
3. Filety z pstrąga lekko solimy i oprószamy pieprzem. Na rondel z wrzącą wodą nakładamy sito, a na nim układamy rybę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze przez ok 10 minut, po ugotowaniu filety pstrąga skrapiamy świeżym sokiem z limonki.
4. Przygotowujemy formę, wlewamy do niej tężejący bulion, układamy świeżą natkę pietruszki, marchew w plasterkach oraz kawałki filetu ugotowane na parze. Ostawiamy do wystudzenia i zupełnego stężenia.
Myślisz, że łosoś z https://mowisalmon.pl/ też się nada do tego przepisu? Mam ochotę na rybę w galarecie, a to jedyna rybka jaką obecnie mam w lodówce. Proszę daj znać :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń