Ryba w galarecie z limonką



Pstrąg w galarecie na rybno - warzywnym bulionie. Ja wybrałam pstrąga, ale świeży łosoś, karp czy dorsz też będzie bardzo dobry do tej zalewy. Galaretę rybną możecie zalać w pięknych foremkach w kształcie ryby dostępną na stronie Smak Kuchni  zajrzyjcie!.





Składniki:


  • 1 świeży pstrąg
  • 1/2 limonki
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Bulion:


  • 2 szklanki wody
  • 1 marchewka
  • po kawałku selera, pora, pietruszki
  • po 3-4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • sól 
  • pieprz
  • 4 łyżeczki żelatyny 
  • głowa, płetwy i kręgosłup z ryby


1. Sprawiamy rybę, wykrawamy filety bez skóry, resztę ryby dokładamy do bulionu warzywnego. 

2. Bulion przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez pół godziny, odcedzamy przez bardzo drobne sito lub przez gazę. Do ciepłego wywaru dodajemy żelatynę i ok. 2-3 łyżeczek soku z limonki, dokładnie mieszamy do zupełnego rozpuszczenia żelatyny, odstawiamy do wystudzenia.

3. Filety z pstrąga lekko solimy i oprószamy pieprzem. Na rondel z wrzącą wodą nakładamy sito, a na nim układamy rybę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze przez ok 10 minut, po ugotowaniu filety pstrąga skrapiamy świeżym sokiem z limonki.

4. Przygotowujemy formę, wlewamy do niej tężejący bulion, układamy świeżą natkę pietruszki, marchew w plasterkach oraz kawałki filetu ugotowane na parze. Ostawiamy do wystudzenia i zupełnego stężenia. 


Świąteczna rybkaWigilia 2014

0 komentarze :