Kibiny z suszonymi śliwkami




Dzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną czekoladą, cynamonem, anyżem i laską wanilii. Efekt wspaniały, ale najlepiej będzie jak sprawdzicie sami!.





Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 1 jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania wierzchu kibin
  • 2 kopiate łyżki kwaśnej gęstej śmietany 
  • szczypta soli 

1. Ciasto zagnieść, odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy cienko jak na pierogi, szklanką wycinamy krążki. Nadziewamy masą śliwkową , zlepiamy i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 

2.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie smakują na gorąco i na zimno.



Masa śliwkowa:

  • 40 dag śliwek bez pestek 
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 kostki czekolady gorzkiej
  • 200-250 ml wody
  • 5 dag cukru kryształu lub cukru trzcinowego
  • laska cynamonu
  • gwiazdka anyżu
  • laska wanilii
  • skórka otarta z cytryny 

Po przyprawy i bakalie zapraszam do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl





1. W wodzie gotujemy śliwki z cynamonem, anyżem i wanilią przez pół godziny, odstawiamy do wystudzenia.

2.Wystudzone śliwki drobno kroimy, przyprawy wyrzucamy. 

3. Do pokrojonych śliwek dodajemy cukier, drobno pokrojona czekoladę oraz ścieramy skórkę z całej cytryny. Dodajemy powidło i dokładnie mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu masa jest gotowa do nadziewania.





1 komentarz :

  1. Trochę pracy z tym jest, ale efekt naprawdę powala. Pierożki wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń