Piernikowa choinka w lukrze


Kto ma ochotę na świąteczną choinkę z piernika ?, możecie podarować ją komuś bliskiemu, albo ozdobić nią stół w Boże Narodzenie. Przepis sprawdzony na piernik z powidłami, korzenny wyrazisty smak, a do tego słodki lukier. Dziękuję  Smak Kuchni za piękną formę do wypiekania choinek, dzięki Wam spędziłam dzisiaj bardzo miłe popołudnie z moim synem dekorując Nasze drzewko.


Składniki na 1 choinkę:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki oleju
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • 4 pełne łyżki powideł śliwkowych 
  • 2 pełne łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3-4 łyżeczki esencji waniliowej
  • szczypta soli

1. Mąkę łączymy z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i solą, mieszamy.
2. Do osobnej miski dajemy miód, mleko, olej, esencje waniliową, jaja, powidła i cukier. Mieszamy razem do czasu aż cukier się rozpuści, następnie łączymy mokre składniki ze suchymi i miksujemy kilka minut.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 60 minut, formę napełniamy do 3/4 wysokości. 





Lukier:
Składniki:
 
  • 1 białko   
  • cukier puder, ilość dawkujemy podczas  miksowania
  • zielony barwnik spożywczy
  • 2 woreczki  
 
1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje.

2. Do 3/4 gęstego ubitego lukru dodajemy zielony barwnik, następnie przekładamy do woreczka i wypełniamy wierzch choinki. Każdą z mas przeciskamy do rogu woreczka, odcinamy maleńki rożek 1-2 mm. Do drugiego woreczka dajemy biały lukier i robimy kontury choinki.


Dodatkowo można użyć różnych posypek do zdobienia.



Korzenne przysmakiPiernik świąteczny, piernik staropolski na świętaWasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówŚwiąteczne słodkości!

2 komentarze :