Kto ma ochotę na świąteczną choinkę z piernika ?, możecie podarować ją komuś bliskiemu, albo ozdobić nią stół w Boże Narodzenie. Przepis sprawdzony na piernik z powidłami, korzenny wyrazisty smak, a do tego słodki lukier. Dziękuję Smak Kuchni za piękną formę do wypiekania choinek, dzięki Wam spędziłam dzisiaj bardzo miłe popołudnie z moim synem dekorując Nasze drzewko.
Składniki na 1 choinkę:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jaja
- 3/4 szklanki oleju
- 6 łyżek płynnego miodu
- 4 pełne łyżki powideł śliwkowych
- 2 pełne łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3-4 łyżeczki esencji waniliowej
- szczypta soli
1. Mąkę łączymy z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i solą, mieszamy.
2. Do osobnej miski dajemy miód, mleko, olej, esencje waniliową, jaja, powidła i cukier. Mieszamy razem do czasu aż cukier się rozpuści, następnie łączymy mokre składniki ze suchymi i miksujemy kilka minut.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 60 minut, formę napełniamy do 3/4 wysokości.
Lukier:
Składniki:
- 1 białko
- cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania
- zielony barwnik spożywczy
- 2 woreczki
1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje.
2. Do 3/4 gęstego ubitego lukru dodajemy zielony barwnik, następnie przekładamy do woreczka i wypełniamy wierzch choinki. Każdą z mas przeciskamy do rogu woreczka, odcinamy maleńki rożek 1-2 mm. Do drugiego woreczka dajemy biały lukier i robimy kontury choinki.
Dodatkowo można użyć różnych posypek do zdobienia.
pomysł bomba, wykonanie perfekcyjne :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń...dziękuję :), pozdrawiam ...
Usuń