Naleśniki z otrębami i granatem



W młynie kupiłam dużą porcje otrąb pszennych i oprócz dodawania ich do chleba, dzisiaj postanowiłam je wykorzystać do naleśników. Smak Kuchni obdarował mnie piękną patelnią do naleśników, więc postanowiłam ją wypróbować. Świetna jakoś, a co najważniejsze naleśniki można piec bez użycia tłuszczu. 




Składniki na ciasto naleśnikowe:


  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka otrębów pszennych 
  • 2-3 łyżki oleju
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • gazowana woda mineralna, tyle ile zabierze ciasto

1. Mleko, jaja, mąkę i otręby miksujemy na najwyższych obrotach, dodajemy sól, cukier i olej, ciasto odstawiam na pół godziny żeby odpoczęło.

2. Do odstanego ciasta dodajemy gazowaną wodę mineralną. Ponownie miksujemy i pieczemy cienkie naleśniki. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, ale lejąca.




Do naleśników proponuję:


  • 250 ml śmietany kremówki 30-36%
  • owoc granatu, lub inne świeże owoce

1. Śmietanę ubijamy na sztywno, jeśli potrzebujecie więcej słodyczy, to do ubijanej śmietany można dodać cukier puder. Gotowe upieczone naleśniki smarujemy bitą śmietaną i posypujemy nasionami granatu.



2 komentarze :