W młynie kupiłam dużą porcje otrąb pszennych i oprócz dodawania ich do chleba, dzisiaj postanowiłam je wykorzystać do naleśników. Smak Kuchni obdarował mnie piękną patelnią do naleśników, więc postanowiłam ją wypróbować. Świetna jakoś, a co najważniejsze naleśniki można piec bez użycia tłuszczu.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 2-3 łyżki oleju
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
- gazowana woda mineralna, tyle ile zabierze ciasto
1. Mleko, jaja, mąkę i otręby miksujemy na najwyższych obrotach, dodajemy sól, cukier i olej, ciasto odstawiam na pół godziny żeby odpoczęło.
2. Do odstanego ciasta dodajemy gazowaną wodę mineralną. Ponownie miksujemy i pieczemy cienkie naleśniki. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, ale lejąca.
Do naleśników proponuję:
- 250 ml śmietany kremówki 30-36%
- owoc granatu, lub inne świeże owoce
1. Śmietanę ubijamy na sztywno, jeśli potrzebujecie więcej słodyczy, to do ubijanej śmietany można dodać cukier puder. Gotowe upieczone naleśniki smarujemy bitą śmietaną i posypujemy nasionami granatu.
zjadłabym z chęcią!
OdpowiedzUsuń... proszę się częstować :-)
Usuń