Gołąbki z kaszą jaglaną i grochem



Bezmięsna alternatywa gołąbków. Kasza jaglana w połączeniu z żółtym grochem  fantastycznie się komponuje, do tego zioła i blanszowana cebulka i można zasiadać do obiadu.



Po groch, kasze i zioła zapraszam na www.Skworcu.com.pl

Składniki:


  •     1 główka białej kapusty
  •     50 dag kaszy jaglanej
  •     50 dag żółtego grochu
  •     2 duże cebule
  •     oliwa
  •     sól
  •     pieprz
  •     zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia 
   

Sos pomidorowy najsmaczniejszy z domowego przecieru pomidorowego Kliknij Tutaj.




1. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy do niej kapustę i w miarę jak liście miękną odcinam wierzchnie liście i odkładam do przestygnięcia, potem jeszcze wycinam z nich ostrym nożem grube żyłki, które są przez środek.

2. Gotujemy kasze w lekko osolonej wodzie, odcedzam. Groch gotuję osobno. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i blanszuje cebule. Następnie wszystko razem mieszam, cebule, kaszę i groch. Dobrze przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem do smaku.

3. Nadziewamy liście kapusty przygotowanym farszem, zwijamy i ciasno układamy w dużym garnku .Na spód garnka kładziemy kilka liści kapusty, aby gołąbki się nie przypaliły. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową lub sól, obciążamy z góry talerzem lub pokrywką, żeby gołąbki nie wypływały i gotujemy na małym ogniu ok. 40-50 minut, zależne od miękkości kapusty.

4. Gołąbki można podawać podpiekane na patelni, solo z wody lub z sosem pomidorowym lub grzybowym.



0 komentarze :