Bezmięsna alternatywa gołąbków. Kasza jaglana w połączeniu z żółtym grochem fantastycznie się komponuje, do tego zioła i blanszowana cebulka i można zasiadać do obiadu.
Po groch, kasze i zioła zapraszam na www.Skworcu.com.pl
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 50 dag kaszy jaglanej
- 50 dag żółtego grochu
- 2 duże cebule
- oliwa
- sól
- pieprz
- zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia
Sos pomidorowy najsmaczniejszy z domowego przecieru pomidorowego Kliknij Tutaj.
1. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy do niej kapustę i w miarę jak liście miękną odcinam wierzchnie liście i odkładam do przestygnięcia, potem jeszcze wycinam z nich ostrym nożem grube żyłki, które są przez środek.
2. Gotujemy kasze w lekko osolonej wodzie, odcedzam. Groch gotuję osobno. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i blanszuje cebule. Następnie wszystko razem mieszam, cebule, kaszę i groch. Dobrze przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem do smaku.
3. Nadziewamy liście kapusty przygotowanym farszem, zwijamy i ciasno układamy w dużym garnku .Na spód garnka kładziemy kilka liści kapusty, aby gołąbki się nie przypaliły. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową lub sól, obciążamy z góry talerzem lub pokrywką, żeby gołąbki nie wypływały i gotujemy na małym ogniu ok. 40-50 minut, zależne od miękkości kapusty.
4. Gołąbki można podawać podpiekane na patelni, solo z wody lub z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Chciałbym sie was zapytać gdzie najczęściej kupujecie kaszę? Ja odszedłem od robienia takich zakupów w marketach i już od jakiegoś czasu kupuję tylko zdrową i ekologiczną kaszę w sklepie Swojska Piwniczka. Uważam, że na prawdę jest ona o wiele lepsza i wam też polecam się ich ofertą zainteresować ponieważ na prawdę warto
OdpowiedzUsuń