Karnawałowy likier kajmakowy na małe i większe imprezy. Szybko znika i mimo złudnego słodkiego i delikatnego smaku jest bardzo mocny.
Składniki:
- 500-700 ml czystej wódki
Kajmak:
Składniki:
- 12 dag cukru kryształu
- 250 ml śmietany 30-36 %
1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy małymi porcjami słodką śmietankę. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie.
2. Patelnie odstawiamy na bok aby kajmak ostygł.
3. Wystudzony kajmakiem miksujemy z wódką, następnie przelewamy do butelki lub karafki. Przed każdym nalewanie ma do kieliszków likier należy wstrząsnąć.
Robiłam kiedyś podobny, boski :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładna butelka :)
Dziękuję ;-), trzeba by zrobić wspólną degustacje... :-)
Usuń