Likier kajmakowy








Karnawałowy likier kajmakowy na małe i większe imprezy. Szybko znika i mimo złudnego słodkiego i delikatnego smaku jest bardzo mocny. 




Składniki:


  • 500-700 ml czystej wódki


Kajmak:

Składniki: 


  • 12 dag cukru kryształu
  • 250 ml śmietany 30-36 %



1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy małymi porcjami słodką śmietankę. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie. 

2. Patelnie odstawiamy na bok aby kajmak ostygł. 

3. Wystudzony kajmakiem miksujemy z wódką, następnie przelewamy do butelki lub karafki. Przed każdym nalewanie ma do kieliszków likier należy wstrząsnąć.









2 komentarze :

  1. Robiłam kiedyś podobny, boski :)
    Bardzo ładna butelka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;-), trzeba by zrobić wspólną degustacje... :-)

      Usuń