Moja ulubiona zupa na chłodniejsze dni. Syci i daje mnóstwo energii. Bardzo pożywna i rozgrzewająca, podobna do gulaszowych węgierskich zup. Z kaszy pęczak mało gotujemy w naszych kuchniach, a warto częściej po nią sięgać. Z pajdą domowego chleba smakuje najlepiej!.
Składniki:
- 1 kopiasta szklanka kaszy pęczak, ok 30 dag
- 1 czerwona papryka
- świeża natka pietruszki
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 1/2 kg mięsa z golonki
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki chili w proszku lub łyżka oliwy z chili
- czarny pieprz świeżo mielony
- sól najlepiej gruboziarnista
- 2 koncentraty pomidorowe, lub gotowe sosy pomidorowe
- 1/2 łyżeczki cukru
- oliwa lub smalec
Kaszę i przyprawy znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl
1. Pęczak wypłukać w zimnej wodzie, zalać 2 szklankami wody, lekko posolić i gotować przez ok 10-12 minut, wyłączyć, garnek nakryć pokrywką i odstawić na bok, aby pęczak wchłonął wodę.
2. Na patelni blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
3. W dużym rondlu przesmażamy pokrojone w kostkę mięso, gdy się przyrumieni łączymy z cebulą i zalewamy ok. 3 litrami wody. Gotujemy razem przez 10-15 minut. Następnie dodajemy kaszę pęczak oraz przyprawy. Do gotującego wywaru dodajemy kolejno paprykę pokrojoną w kostkę, odcedzoną fasolę i kukurydzę.
4. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz chili, dobrze doprawiamy do smaku. Zupę podajemy gorącą ze świeżą natką pietruszki i domowym chlebem.
0 komentarze :