Sycąca pęczakowa z mięsem









Moja ulubiona zupa na chłodniejsze dni. Syci i daje mnóstwo energii. Bardzo pożywna i rozgrzewająca, podobna do gulaszowych węgierskich zup. Z kaszy pęczak mało gotujemy w naszych kuchniach, a warto częściej po nią sięgać. Z pajdą domowego chleba smakuje najlepiej!. 






Składniki:


  • 1 kopiasta szklanka kaszy pęczak, ok 30 dag
  • 1 czerwona papryka
  • świeża natka pietruszki
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 1/2 kg mięsa z golonki 
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku lub łyżka oliwy z chili
  • czarny pieprz świeżo mielony
  • sól najlepiej gruboziarnista
  • 2 koncentraty pomidorowe, lub gotowe sosy pomidorowe
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • oliwa lub smalec


Kaszę i przyprawy znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl





1. Pęczak wypłukać w zimnej wodzie, zalać 2 szklankami wody, lekko posolić i gotować przez ok 10-12 minut, wyłączyć, garnek nakryć pokrywką i odstawić na bok, aby pęczak wchłonął wodę. 

2. Na patelni blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

3. W dużym rondlu przesmażamy pokrojone w kostkę mięso, gdy się przyrumieni łączymy z cebulą i zalewamy ok. 3 litrami wody. Gotujemy razem przez 10-15 minut. Następnie dodajemy kaszę pęczak oraz przyprawy. Do gotującego wywaru dodajemy kolejno paprykę pokrojoną w kostkę, odcedzoną fasolę i kukurydzę.  

4. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz chili, dobrze doprawiamy do smaku. Zupę podajemy gorącą ze świeżą natką pietruszki i domowym chlebem.







0 komentarze :