Dietetyczna, lekka zupa na warzywnym wywarze. Czosnek z porem zrumieniony na oliwie daje piękny aromat i głęboki smak. Soczewica jest znakomitym uzupełnieniem całości.
Składniki:
- 1 duży por, biała część
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3-4 pomidory suszone w oliwie
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka harrisy lub ostrej papryki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 2 litry bulionu
- świeża natka pietruszki
Po przyprawy zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Por i czosnek kroimy na cienkie plastry, smażymy, aż się zarumienią.
2. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy soczewicę, por i czosnek, pomidory pokrojone w kostkę, przyprawy oraz koncentrat. Wszystko razem gotujemy ok. 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem, można dodać odrobinę cukru. Pod koniec gotowania dodajemy drobno krojoną natkę pietruszki.
na pewno była wyrazista w smaku :)
OdpowiedzUsuńOj tak, lubię wyraziste dobrze doprawione zupy :-)
Usuń