Suszone pomidory w oliwie



Do suszenia wybieram podłużną odmianę pomidorów Lima. Smak i aromat po przygotowaniu odstawiają te ze sklepowych półek daleko w tyle. Warto wybrać bardzo dojrzałe okazy. 


We Włoszech czy w Hiszpanii pomidory suszy się na słońcu przez około cztery dni, w naszym Polskim klimacie raczej trudno uzyskać w ten sposób suszone pomidory, więc trzeba się dostosować do naszych realiów. Ja pomidory suszyłam przez dwa wieczory, po około 2-3 godziny w piekarniku. Temperatura 70-80 C, w drzwiczki wkładam drewnianą łyżkę, aby nadmiar wilgoci mógł szybko odparować, dodatkowo włączam termo obieg co znacznie skraca czas suszenia.



Składniki:
  • pomidory Lima
  • tymianek
  • oregano
  • rozmaryn
  • sól morska gruboziarnista
Zestaw ziół to nasza indywidualna sprawa, dajemy co lubimy, aczkolwiek bazylia i oregano to pierwsze dwa zioła, które do pomidorów pasują mi idealnie.

Pomidory przecinamy na połówki, układamy w przygotowanych foremkach, posypujemy niewielką ilości soli oraz ziołami. Nie powinno się zbyt mocno przesuszyć pomidorów, miąższ powinien być miękki i w miarę jędrny, a boki twardsze i suche. W ten sposób pomidory są gotowe do dalszego przechowywania lub też do zalania ich oliwą i marynowania  w słojach.


Jeśli chcemy pójść dalej w naszym przetwarzaniu potrzebna nam jest zalewa:

  • oliwa z oliwek wysokiej jakości, ja wykorzystałam oliwę z Hiszpańskich Delikatesów
  • 2-3 ząbki czosnku na słoik 
  • gałązka rozmarynu

W wyparzonych, suchych słoikach układamy przygotowane pomidory, przekładając je czosnkiem i rozmarynem. Oliwę lekko podgrzewamy i zalewamy pomidory, patyczkiem do szaszłyków można pozbyć się pęcherzyków powietrza ze słoi. Zalewę jaka zostanie w słojach po wyjęciu pomidorów można z powodzeniem wykorzystać w następnym roku do ponownego marynowania, lub użyć jej do smażenia. 





Pora na pomidora! Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2014

5 komentarzy :

  1. Są niezwykle popularne w tym roku, wiec i ja muszę je zrobić ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zrobić na próbę słoiczek czy dwa :-)

      Usuń
  2. Cudne te pomidorki. :) Dziękuję za dołączenie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam suszone pomidory, lecz nigdy nie robiłem ich samemu, więc może się skuszę, skoro to takie proste :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proste, a co najważniejsze bardzo smaczne!. Z 1 kg pomidorów wychodzi jeden średni sloik lub dwa małe, ja wczoraj zalałam kolejne trzy sloje oliwą, tym razem z dużą ilością tymmianku, oregano i drobbno krojonego czosnku :-)

      Usuń