Jabłecznik kruchy klasyczny


Ten jabłecznik jest z jednym z najtrudniej fotografowanych ciast, bo znika w tempie ekspresowym zaraz po wyjęciu z piekarnika!, chociaż wypadało by poczekać aż ostygnie....

Składniki na ciasto na dużą prostokątną blaszkę:
  •     4 szklanki maki
  •     30 dag margaryny
  •     1 szk cukru
  •     1/2 kostki smalcu
  •     2 jaja
  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  •     cukier waniliowy
    
1. Cukier zmiksować z jajkiem w małej miseczce. Do większej miski wsypać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.Wyrobić ciasto, jeśli się zbyt klei to wystarczy podsypać mąką pszenną.
2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy dno tortownicy. Piec ok.15-20 minut w tem. 180 C na złoty kolor. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka.
3. Na wierzch układać kratkę z pozostałego ciasta i piec na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.





Masa jabłkowa:
  •     2 kg jabłek
  •     2 łyżeczki cynamonu
  •     kilka goździków
  •     8 łyżek wody
  •     cukier do smaku

1. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki. Dusimy w rondlu z cynamonem podlewając wodą. Pod koniec smażenia jabłek dodajemy cukier jeśli jest taka potrzeba. Jabłka mało kiedy wymagają dosładzania, kwaskowate smakują wybornie.
2. Możemy przygotować większą ilość jabłek i przełożyć je do słoików, poddać pasteryzacji i zostawić do następnej szarlotki.




Jedz polskie jabłka Jabłka wolności

3 komentarze :

  1. Tak zgadzam się gorący z lodami waniliowymi pychota. Na ogół piekę dwa i mam czas na fotki :D.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda nieziemsko z tą krateczką:(
    Dzięki za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przy takich pysznościach ciężko się powstrzymać :)

    OdpowiedzUsuń