Ten jabłecznik jest z jednym z najtrudniej fotografowanych ciast, bo znika w tempie ekspresowym zaraz po wyjęciu z piekarnika!, chociaż wypadało by poczekać aż ostygnie....
Składniki na ciasto na dużą prostokątną blaszkę:
- 4 szklanki maki
- 30 dag margaryny
- 1 szk cukru
- 1/2 kostki smalcu
- 2 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
1. Cukier zmiksować z jajkiem w małej miseczce. Do większej miski wsypać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.Wyrobić ciasto, jeśli się zbyt klei to wystarczy podsypać mąką pszenną.
2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy dno tortownicy. Piec ok.15-20 minut w tem. 180 C na złoty kolor. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka.
3. Na wierzch układać kratkę z pozostałego ciasta i piec na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- kilka goździków
- 8 łyżek wody
- cukier do smaku
1. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki. Dusimy w rondlu z cynamonem podlewając wodą. Pod koniec smażenia jabłek dodajemy cukier jeśli jest taka potrzeba. Jabłka mało kiedy wymagają dosładzania, kwaskowate smakują wybornie.
2. Możemy przygotować większą ilość jabłek i przełożyć je do słoików, poddać pasteryzacji i zostawić do następnej szarlotki.
Tak zgadzam się gorący z lodami waniliowymi pychota. Na ogół piekę dwa i mam czas na fotki :D.
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko z tą krateczką:(
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji :)
Przy takich pysznościach ciężko się powstrzymać :)
OdpowiedzUsuń