Kalafiory zamknięte w słoikach już od tygodnia, ale czekałam, aż woda od kiszenia zrobi się mętna i będę mogła pokazać właściwy efekt.
Składniki:
- kalafior, ilość dowolna
- gałązki kopru
- ząbki czosnku
- chrzan pokrojony w paski
Zalewa:
- 2 1/2 lita wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soli gruboziarnistej
1. Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki. Przygotować chrzan, koper i czosnek.
2. W przygotowanych wyparzonych słojach ciasno układamy kalafior przekładając przyprawami.
3. Zalewę gotujemy i gorącą zalewamy przygotowane wypełnione słoje.
4. Zakręcone słoje układamy na plastikowej tacy i zostawiamy na parę dni w kuchni, gdyż podczas kiszenia mogą buzować i będzie wyciekać płyn. Po kilku dniach gdy fermentacja się uspokoi słoje należy umyć i przenieść do spiżarni czy piwnicy.
Po ręcznie wykonane nakładki na słoiki zapraszam TUTAJ na stronę Pani Karoliny.
0 komentarze :