Kalafior kiszony na zimę


Kalafiory zamknięte w słoikach już od tygodnia, ale czekałam, aż woda od kiszenia zrobi się mętna i będę mogła pokazać właściwy efekt. 





Składniki:
  • kalafior, ilość dowolna
  • gałązki kopru
  • ząbki czosnku
  • chrzan pokrojony w paski

Zalewa:
  • 2 1/2 lita wody 
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soli gruboziarnistej


1. Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki. Przygotować chrzan, koper i czosnek.
2. W przygotowanych wyparzonych słojach ciasno układamy kalafior przekładając przyprawami.
3. Zalewę gotujemy i gorącą zalewamy przygotowane wypełnione słoje.
4. Zakręcone słoje układamy na plastikowej tacy i zostawiamy na parę dni w kuchni, gdyż podczas kiszenia mogą buzować i będzie wyciekać płyn. Po kilku dniach gdy fermentacja się uspokoi słoje należy umyć i przenieść do spiżarni czy piwnicy.



Po ręcznie wykonane nakładki na słoiki zapraszam TUTAJ na stronę Pani Karoliny.

0 komentarze :