Domowy, fantastyczny sos bez sztucznych barwników i chemii. Sos powstał z myślą o daniach z ryżu i jako dodatek do drobiu, ale jak wiadomo każdy może go dowolnie komponować z daniami z makaronu, z ryżu, kuskusu czy do ziemniaków, które Polski naród tak kocha!.
Składniki:
- 2 kg pomidorów, najlepiej malinówka lub limo, ważne żeby to były wiejskie pomidory z targu, a nie z supermarketu
- 1/2 kg cukinii
- 1 i 1/2 kg czerwonej papryki, zamiennie można dołożyć 2 żółte papryki
- 20 dag pieczarek
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1/2 szklanka oleju lub oliwy
- 1 łyżka soli
3/4 szklanki octu - 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- ziele angielskie
- liść laurowy
- świeżo starta gałka muszkatołowa
1. Pomidory przygotowujemy jak na przecier pomidorowy.
2. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę, solimy, zostawiamy na całą noc.
3. W dniu następnym odlewamy powstałą wodę z warzyw. W rondlu, powstały przecier pomidorowy mieszamy z warzywami oraz z przyprawami i dusimy razem przez ok. 1 godzinę, często mieszając. Na sam koniec dodajemy ocet i razem dusimy jeszcze ok. 10 minut.
4. Gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
Ręcznie robione nakładki na słoiki znajdziecie na stronie Pani Karoliny
Świetny post! ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
_______________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Kolejna wspaniała propozycja do mojej akcji z Twojej strony. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ten sos. Dziękuję za dodanie kolejnego pysznego przepisu do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuń