Sos paprykowo pomidorowy do ryżu i drobiu



Domowy, fantastyczny sos bez sztucznych barwników i chemii. Sos powstał z myślą o daniach z ryżu i jako dodatek do drobiu, ale jak wiadomo każdy może go dowolnie komponować z daniami z makaronu, z ryżu, kuskusu czy do ziemniaków, które Polski naród tak kocha!. 




Składniki:
  • 2 kg pomidorów, najlepiej malinówka lub limo, ważne żeby to były wiejskie pomidory z targu, a nie z supermarketu
  • 1/2 kg cukinii
  • 1 i 1/2 kg czerwonej papryki, zamiennie można dołożyć 2 żółte papryki
  • 20 dag pieczarek
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1/2 szklanka oleju lub oliwy
  • 1 łyżka soli
    3/4 szklanki octu
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
Zioła i przyprawy zawsze od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl




1. Pomidory przygotowujemy jak na przecier pomidorowy.
2. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę, solimy, zostawiamy na całą noc. 
3. W dniu następnym odlewamy powstałą wodę z  warzyw. W rondlu, powstały przecier pomidorowy mieszamy z warzywami oraz z przyprawami i dusimy razem przez ok. 1 godzinę, często mieszając. Na sam koniec dodajemy ocet i razem dusimy jeszcze ok. 10 minut.
4. Gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut. 




 Ręcznie robione nakładki na słoiki znajdziecie na stronie Pani Karoliny

Pora na pomidora! Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2014

3 komentarze :

  1. Świetny post! ;))

    Pozdrawiam

    _______________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejna wspaniała propozycja do mojej akcji z Twojej strony. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba ten sos. Dziękuję za dodanie kolejnego pysznego przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń