Boczek z rozmarynem i kolorowym pieprzem



To zapraszam na kanapeczki!, z domowym boczkiem...mniam , mniam....Kto ma ochotę, to wystarczy garść ziół i chęć do spędzenia w kuchni kilku chwil. A jaki efekt i zapach i smak, domowe wędliny są najlepsze!. Po wyborne wędliny oraz oliwę z oliwek najwyższej jakości zajrzyjcie na stronę Hiszpańskich delikatesów.



Wszystkie zioła i przyprawy oraz sól peklową możecie kupić w sklepie www.Skworcu.com.pl
 
Składniki na moją kompozycję ziół i przypraw do boczku:
  • 1 - 1.2 kg surowego boczku
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 liście laurowe
  • łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 6-7 ziaren ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu



1. Boczek myjemy i osuszamy. Nacieramy wszystkimi przyprawami, polewany oliwą, obkładamy liśćmi laurowymi i gałązką rozmarynu, wkładamy do foremki do zapiekania, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
2. Zamarynowany boczek z foremką wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 90 minut. Boczek wspaniały na zimno i na gorąco.



0 komentarze :