Składniki:
- 60-70 dag mąki pszennej
- 25 dag margaryny
- 6 dag drożdży
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 łyżki cukru kryształu
- 1/2 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- dżem lub konfitura
1. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Odstawić na 10 minut, aż zaczną fermentować.
2. Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże i pozostałe składniki.
3. Wyrabiać ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować.
4. Wykrawać trójkąty, nadziewać i zwijać w rogaliki. Rogaliki układać na blasze do pieczenia. Piec w tem. 160 C, ok 20-30 minut.
Uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że mi również wyjdą smaczne i takie ładne. :-)
Zapraszam na swój początkujący blog
http://wszystko-smaczne.blogspot.com
Uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że mi również wyjdą smaczne i takie ładne. :-)
Zapraszam na swój początkujący blog
http://wszystko-smaczne.blogspot.com