Słodka pokusa



Wykwintne, delikatne i rozpływające się ustach ciasto. A do tego ten smak!, jabłka, kokos, bita śmietana i puszysty biszkopt....do kawy pasuje idealnie!.


Przepis na dużą formę 25x40 cm

Biszkopt jasny:

Składniki:

  •    5 jaj
  •    3/4 szklanki cukru
  •    3/4 szklanki mąki pszennej
  •    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
   
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka, dokładnie ubić. 


2. Do białek dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia , dokładnie wymieszać. Piec 30-35 minut w tem.180 stopni.


Biszkopt różowy:

Składniki:

  •    5 jaj
  •    3/4 szklanki cukru
  •    3/4 szklanki mąki pszennej
  •    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do nadania różowego koloru należy użyć soku z buraków, wiśniowego kisielu lub barwnika spożywczego.
   
Wykonanie jak wyżej.





Ciasto kokosowe:


  • 5 białek
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Po składniki zapraszam do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl

1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszać. 

2. Piec 15-20 minut w 180 C.

Masa jabłkowa:


  • 8 dużych jabłek
  • 2 zielone galaretki

1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. W rondlu mieszamy jabłka z suchą galaretką, gotujemy razem ok 10 minut i odstawiamy do wystudzenia.



Masa śmietankowa:


  • 650 ml śmietany kremówki 30-36%
  • cukier puder do smaku, 2-3 łyżki
  • 2 czerwone galaretki
  • 1/2 szklanki wody

1. Galaretki rozpuszczany we wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.

2. Bitą śmietanę ubijamy na sztywną masę, łączymy z tężejącą galaretką, dobrze miksujemy.



Walentynkowe menu Karnawałowe Słodkości!

3 komentarze :