Wykwintne, delikatne i rozpływające się ustach ciasto. A do tego ten smak!, jabłka, kokos, bita śmietana i puszysty biszkopt....do kawy pasuje idealnie!.
Przepis na dużą formę 25x40 cm
Biszkopt jasny:
Składniki:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka, dokładnie ubić.
2. Do białek dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia , dokładnie wymieszać. Piec 30-35 minut w tem.180 stopni.
Biszkopt różowy:
Składniki:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nadania różowego koloru należy użyć soku z buraków, wiśniowego kisielu lub barwnika spożywczego.
Wykonanie jak wyżej.
Ciasto kokosowe:
- 5 białek
- 15 dag wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Po składniki zapraszam do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl
1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszać.
2. Piec 15-20 minut w 180 C.
Masa jabłkowa:
- 8 dużych jabłek
- 2 zielone galaretki
1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. W rondlu mieszamy jabłka z suchą galaretką, gotujemy razem ok 10 minut i odstawiamy do wystudzenia.
Masa śmietankowa:
- 650 ml śmietany kremówki 30-36%
- cukier puder do smaku, 2-3 łyżki
- 2 czerwone galaretki
- 1/2 szklanki wody
1. Galaretki rozpuszczany we wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.
2. Bitą śmietanę ubijamy na sztywną masę, łączymy z tężejącą galaretką, dobrze miksujemy.
Ależ on cudownie wygląda, taki kolorowy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń